U Srebrenici tokom ove godine nastavak procesa deminiranja

Tokom prošle godine na području opštine Srebrenica, gdje postoji 78 sumnjivih minskih površina, nije vršeno deminiranje. Očekuje se da će ovaj proces biti nastavljen tokom 2021. godine.

Stručni saradnik Civilne zaštite opštine Srebrenica Hasudin Mustafić kazao je Feni da raspolažu podacima koje su dobili od BH MAC-a da na području te opštine postoji ukupno 2.811.037 m2 sumnjive površine.

“Tokom 2020. godine na području naše opštine nije vršeno deminiranje. Budžetom nemamo za to predviđena sredstva i ovisimo od humanitarnog deminiranja. Zbog ekonomske situacije i pandemije koronavirusa deminiranje u našoj zemlji je stalo, ali se nadamo da će 2021. biti bolja”, kaže Mustafić.

Potvrdio je da su uputili molbe za pomoć u procesu deminiranja svim ambasadama u BiH, pojedine su odgovorile da nemaju predviđenih sredstava, a od nekih još čekaju odgovor.

Mustafić se nada će pronaći donatore koji će pomoći da se nastavi proces deminiranja na području Srebrenice.

Tokom prošle godine, Civilna zaštita je u saradnji s policijskom stanicom Srebrenica pronašla značajan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) zaostalih iz rata.

“U prošloj godini smo imali 19 zahtjeva za uklanjaje NUS-a, a time je obuhvaćeno 51 NUS različite vrste i kalibra. Ukupno smo uklonili 48 komada NUS-a”, naveo je Mustafić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79