U Srebrenici vakcinišu pse da bi spriječili širenje bjesnila

Nakon registriranja jednog slučaja bjesnila kod lovačkog psa, u Srebrenici je provedeno niz mjera na suzbijanju i iskorjenjivanju ove bolesti, a jedna od mjera je i vakcinacija kojom je do sada obuhvaćeno 110 pasa.

Tampon zona

Ovo je potvrđeno i sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo, gdje su kazali kako su preduzete sve mjere na suzbijanju i iskorjenjivanju bolesti bjesnila kod životinja na teritoriji općine Srebrenica, a koja se nedavno pojavila. Dodaje kako je sada važno vakcinacijom pasa i mačaka stvoriti „tampon zonu“ između ljudi i zaraženih životinja.

Maksimović: Uklanjanje s ulica Foto: Avaz

Poštujući laboratorijske nalaze i preporuke Veterinarskog fakulteta, rekao je Cvijetin Maksimović, načelnik Općinskog odjeljenja za privredu, u srebreničkoj općini su poduzete sve potrebne mjere. Istakao je i da je u Potočarima, žarištu bjesnila, organizirana akcija na hvatanju, uklanjanju i eutaniziranju zaraženih pasa lutalica.

Nakon pojave bjesnila veterinarska inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina upozorila je vlasnike pasa na području Semberije da je u općini Srebrenica potvrđen slučaj bjesnila kod lovačkog psa.

Predviđene kazne

S obzirom na to da je u pitanju ozbiljna zaraza koja se ujedom zaražene životinje prenosi i na čovjeka sa smrtnim ishodom za čovjeka u 97 posto slučajeva, Veterinarska inspekcija je upozorila vlasnike pasa na obavezno vakcinisanje pasa protiv bjesnila. U slučaju nepoštivanja propisa, za fizička lica predviđene su kazne od 500 do 1.500 KM, a u slučaju bjesnila životinje predviđena je krivična odgovornost za vlasnika psa prenosi Avaz


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79