U Srpskoj još 123 osobe zaražene koronom

Pet osoba, kod kojih je potvrđen virus korona, preminulo je u Republici Srpskoj za posljednja 24 časa, rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravtsvo RS.

Preminula je jedna starija žena iz Banjaluke, te o četvorica starijih muškaraca, dvojica iz Pala i po jedan iz Banjaluke i Trebinja.

Zaražene su još 123 osobe, najviše iz Banjaluke, njih 22.

U RS u posljednja 24 časa testirano je 540 uzoraka, a virus korona je potvrđen kod 123 osobe, kazao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Najveći broj novozaraženih je u Banjaluci 22 osobe.

Kako je dodao osobe koje su pozitivne nakon 14 dana izolacije neće biti retestirane, to će zavisiti i od kliničke slike same osobe.

Epidemiolog Jela Aćimović kazala je da nije neophodno da se uradi retest, ko god ima lakše simptome koji traju desetak dana idu u izolaciju 14 dana, i nakon toga se neće retestirati.

“Ukoliko osoba ima teže simptome period trajanja izolacije se može produžiti”, rekla Aćimović.

Kako je navedeno na pres konferenciji povećan je broj hospitalizovanih osoba. U UKC RS se nalazi 77 pacijenata, 13 je na respiratoru, pet ima tešku kliničku sliku.

Zeljković je naveo da će Institut za javno zdravstvo početi komercijalno testiranje građana u vezi sa turističkim odlascima, ali su građani dužni da ovo testiranje Institut najave sedam dana unaprijed.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79