U statutu piše da generalna direktorica mora biti nastavnik medicinskog fakulteta u rangu profesora

U Općinskom sudu u Sarajevu u petak je održana rasprava za mjeru osiguranja kojom bi se odgodila primjena rješenja Senata Univerziteta u Sarajevu po tužbi Sebije Izetbegović, samozvane magistrice i profesorice.

Ako bi se usvojila mjera osiguranja, ona bi na snazi bila do okončanja sudskog spora.
Mjera osiguranja

No, koliko su Sebija i njen advokatski tim u strahu, govori i činjenica da traže i od Kantonalnog suda da paralelno odredi istu mjeru. Rektor UNSA-e Rifat Škrijelj je navodno ostao pri stavu da su joj prestala prava i obaveze koje joj pripadaju izborom u zvanje redovnog profesora.

Podsjetimo, nakon analize komisije koja je provjeravala vjerodostojnost isprava vezanih za postdiplomski studij Izetbegović i odluke Senata Sebiji je poništen upis u Matičnu knjigu magistranata piše Avaz.

Panika na Medicinskom fakultetu zbog objave: Ko je pustio informaciju o Sebijinom otkazu?

Tada joj je magisterij proglašen nevažećim i oduzeto joj je i zvanje redovne profesorice.

Osim što je na osnovu falsificiranih dokumenata zasnovala radni odnos na Medicinskom fakultetu, Sebija je od 2016. godine i generalna direktorica KCUS-a.
Pitanje smjene

No, ona sada ne ispunjava uvjete koji su propisani Statutom za mjesto direktorice KCUS-a, jer je jedan od njih nastavnički status.

– Za generalnog direktora može biti imenovano lice koje, osim općih uvjeta predviđenih zakonom, ispunjava i sljedeće: VSS – završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, da je afirmirani stručni i naučni radnik u oblasti medicine, da ima radno iskustvo od najmanje pet godina u struci, da posjeduje znanje iz javnog menadžmenta – navodi se u Statutu.

Također, navedeno je i da generalni direktor može biti razriješen i prije isteka mandata na koji je imenovan. Očekuje se da u narednim danima reagira Upravni odbor i pokrene pitanje smjene Sebije s pozicije direktorice KCUS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79