U strašnoj nesreći život izgubili 15-godišnji Aleksa i 17-godišnja Marijana

Jučer ujutro je u Srbiji kod Niša došlo do teške željezničke nesreće.

Voz je udario autobus koji je prelazio preko pruge, a bus se od siline udarca prepolovio. Polovica busa ostala je s jedne, a polovica s druge strane pruge.

Poginulo je petero ljudi. Na licu mjesta poginule su tri osobe, dok su dvije preminule u operacijskim salama.

Poginulo dvoje tinejdžera

Poznati su identiteti poginulih, među kojima je i dvoje tinejdžera – 17-godišnja Marijana Kocić i 15-godišnji Aleksa Dimitrijević, piše Telegraf.

Marijana je bila učenica trećeg razreda Srednje stručne škole u Nišu. Jučer je zaspala na autobus kojim je inače išla u školu.

Aleksa je bio učenik prvog razreda Srednje građevinske škole u Nišu. Telegraf piše da se škole poginule djece nalaze u istom kompleksu.

Osim Marijane i Alekse, još su poginuli Bogomir Lazić (75), Danijela Stanković (48) i Nataša Janković (42).

Gradsko vijeće Niša proglasilo je današnji dan danom žalosti.

“Ide voz! Ide voz!”

Reporteri Blica rekonstruirali su povike putnika autobusa pomoću razgovora s nekoliko ozlijeđenih i članovima rodbine nastradalih.

“Ide voz! Ide voz! Udarit će nas! Prebaci u prvu brzinu!” dovikivali su putnici vozaču nekoliko sekundi prije udarca.

Upozorenja vozaču

Prema jednom od svjedočenja, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega se autobus nije pokrenuo. Putnici su mu dovikivali da prebaci u prvu kako bi se “izvukao” preko pruge.

Prema drugim svjedočenjima, putnici su nekoliko sekundi prije kobnog udara primijetili da voz tutnji prema njima i povicima ga upozoravali da će ih udariti.

“Mi smo više puta upozoravali nadležne”

Niš ekspres se oglasio nakon nesreće. Zamjenik direktora Novica Tasić na konferenciji za medije Niš ekspresa kazao je da ne želi spekulirati o uzrocima nesreće i da ne može govoriti o odgovornosti vozača, ali je naglasio da je ispunjavao sve zakonske uvjete.

“Mi smo više puta upozoravali nadležne, ne samo što se tiče ovog već i ostalih sličnih pružnih prijelaza, jer vozimo po cijeloj Srbiji, da moraju biti adekvatno opremljeni svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i branicima, što je i zakonska obaveza”, izjavio je Tasić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79