U subotu na proteste dolazi 1.500 ljekara

Nadamo se da će tog dana napokon progledati oni koji ne vide, a donose odluke, da će slušati oni koji ne čuju, a kreiraju nam zakone ili rješenja, i urazumiti se oni koji su nerazumni, a razum nam je sada najpotrebniji.

Ljekari iz cijele Federacije BiH za subotu, 11. maja, najavili su velike proteste. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukturnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ kazao je da će to biti bunt protiv nepravde.

Ljekari će od nadležnih tražiti rješenje radnopravnog statusa, u posebno teškom položaju su ljekari u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, jer su im istekli kolektivni ugovori.

 Poništena reprezentativnost 

– Nažalost, nadležni su odlučili da nam ponište reprezentativnost, a sarajevski i tuzlanski ljekari su u vakuumu, jer nemaju kolektivne ugovore. Nama su potrebna rješenja koja će značiti bolje dane za doktore. Pomoć nam treba da zadržimo doktore u BiH, a to smo mogli zahvaljujući Kolektivnom ugovoru, koji smo imali. U prethodnoj godini uspjeli smo znatno zaustaviti odlazak doktora iz zemlje, bilo je prelazaka iz jednog u drugi kanton, ili jedne u drugu zdravstvenu ustanovu, ali znatno manje odlazaka iz BiH.

Koliko učesnika očekujete?

– Protesti su zakazani za 12 sati na Trgu BiH, koji nije slučajno izabran. Smatramo da je logično da prvi protesti doktora iz cijele Federacije bude baš u glavnom gradu zemlje. Trg BiH je historijski značajno mjesto koje će biti prekretnica u shvatanju ozbiljnosti sadašnje situacije. Nadamo se da će tog dana napokon progledati oni koji ne vide, a donose odluke, da će slušati oni koji ne čuju, a kreiraju nam zakone ili rješenja, i urazumiti se oni koji su nerazumni, a razum nam je sada najpotrebniji.

Očekujemo dolazak najmanje 1.500 doktora iz cijele FBiH. Ovi protesti trebaju pokazati da naše dostojanstvo nema cijenu i da smo spremni na sve da pronađemo rješenje i spasimo zdravstveni sistem ove zemlje. Protesti će završiti ispred zgrade Federalnog parlamenta, koji već na narednoj sjednici mora pokrenuti i riješiti pitanje reprezentativnosti sindikata doktora, kako bi naš radnopravni status bio riješen, a zdravlje i životi svih građana Federacije BiH ne bi bili ugroženi nerazumnim odlukama pojedinih ministarstava.

Očekujete li pomoć drugih?

– Imali smo sastanke s Delegacijom EU u BiH, koja se aktivno uključila u rješavanje ovog problema. Vjerujem da su iskreni u nastojanju da nam pomognu. Savez samostalnih sindikata BiH već nam pomaže, uz ostvarenu komunikaciju s Evropskom konfederacijom sindikata, koja je također uključena u cijeli proces. Obratili smo se za pomoć i Ambasadi SAD i OHR-u. Ipak, najvažnija nam je pomoć i podrška naših građana. Pritom mislim prije svega na RVI, civilne žrtve rata, udruženja oboljelih od raznih bolesti, penzionere… Ti protesti 11. maja mogu se pretvoriti u veliki bunt, jer želimo da nam se pridruže svi oni koji su obespravljeni.

Turbulentan odnos

Kakva je do sada bila saradnja s kantonalnim vladama i Vladom FBiH?

– U prethodne dvije godine, kada smo krenuli s pregovaranjem u vezi s kolektivnim ugovorima, imali smo, rekao bih, turbulentan odnos s pojedinim kantonalnim vladama ili nadležnim ministarstvima zdravstva ili rada i socijalne politike. Bili ste svjedoci štrajkova, protesta, pa čak i kolektivnih otkaza u Goraždu i Tuzli. Ipak, na kraju smo u svim kantonima potpisali kolektivne ugovore za doktore, a rezultat je i statistički znatno smanjenje odlazaka ljekara iz zemlje prošle godine.

Odgovornost je na njima

– Odgovornost za sve sada je na vladama Tuzlanskog i Sarajevskog kantona te Federalnoj vladi, odnosno Ministarstvu rada i socijalne politike. Za sve buduće konsekvence, što će neupitno rezultirati praktičnim nestankom kvalitetnih doktora iz BiH, odgovornost će biti na njima. I zastupnici oba doma Federalnog parlamenta moraju se aktivno uključiti u iznalaženje rješenja. U suprotnom, preuzimaju odgovornost u predstojećem urušavanju zdravstvenog sistema u FBiH.

Moguć kolaps sistema

– Sindikat će, prije i nakon protesta, održati niz sastanaka s različitim parlamentarnim zastupničkim grupama, kako bi od njih dobio obećanje da će na narednom zasjedanju Federalnog parlamenta kreirati izmjene zakonskih rješenja koja će ovu pat poziciju riješiti na odgovarajući način. U suprotnom, prijeti nam potpuni kolaps zdravstvenog sistema, a najteže će biti upravo doktorima i njihovim pacijentima. Mene je samo strah da vlastodršce to uopšte ne zanima, jer su udubljeni u komadanje osvojenog dijela vlasti.

Inspektori tražili 50.000 KM mita da vrate ekspropisano zemljište!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79