U šumi kod Miševića ubijen bjeloglavi sup

U utorak je na području šume iznad Miševića pronađen ranjeni bjeloglavi sup koji je usljed teških povreda uginuo.

Ornitološo društvo “Naše ptice” je potvrdilo da je bjeloglavi sup pronađen oko 16:00 sati, nakon čega je uslijedila brza zajednička akcija članica Konjičkog kluba “Basquil” Ajše Kazazović i Iman Muftić te dr. Emine Halilbašić i Kenana Muftića, koji su pticu prenijeli u prostorije kluba. U pokušaju spašavanja bjeloglavog supa učestvovalo je pomenuto društvo, kao i Omladinski klub “Novi val”, koji su pripremili sve za prijem ptice u specijalni kavez u Blažuju namijenjen bjeloglavim supovima.

Pticu je potom na Veterinarski fakultet u Sarajevu tranportovao dr. vet. Ismar Lutvikadić, a pregledom je utvrđeno da je imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja. Međutim, uprkos ukazivanju stručne pomoći i pripreme za operativni zahvat, bjeloglavi sup je jutros uginuo.

Povodom ovog slučaja će biti upućena prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

“Ovaj događaj je još jedan dokaz da je krivolov u BiH ozbiljan problem i da ne čudi zašto je naša zemlja na samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi. Nažalost, BiH još nije potpisala neke od sporazuma za zaštitu migratornih vrsta, uključujući i Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), zakoni o zaštiti prirode se ne primjenjuju, a broj lovačkih pušaka prelazi broj pušaka jedne manje armije. Nevladine organizacije i pojedinci okupljeni oko cilja suzbijanja krivolova ovom prilikom još jednom glasno poručuju “stop krivolovu”. Vrijeme je da se izvrši revizija lovačkih dozvola i dozvola za lovačko naoružanje, kao i da se prestane prodavati olovna sačma koja je zabranjena u većini evropskih država”, saopćeno je iz Ornitološkog društva “Naše ptice” piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79