U svijetu pad, u BiH cijene zacementirane: Domaće pumpadžije ignorišu kretanja na svjetskom tržištu

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini već sedmicama su zacementirane, iako je barel sirove nafte u svijetu unazad nešto više od mjesec dana pojeftinio za skoro 15 odsto.

Još je zanimljiviji podatak da litar benzina BMB 95 u BiH košta 2,27 KM, a u zemljama Evropske unije tek neznatno više, dok su evropske plate kudikamo veće od naših.

Tako litar benzina u Njemačkoj trenutno košta 2,85 maraka, u Sloveniji 2,6, Austriji i Hrvatskoj 2,5, Luksemburgu 2,35 KM, dok su cijene litra dizela u ovim evropskim državama još niže, podaci su sa sajta Spoljnotrgovinske komore BiH, piše Srpskainfo.

Nije teško izračunati da jedan radnik u Bosni i Hercegovini, koji zarađuje prosječnu platu, može da kupi oko 390 litara benzina. S druge strane, zaposleni sa prosječnom zaradom u Hrvatskoj mogu da kupe oko 700 litara, radnik u Sloveniji 840, a radnik koji u Njemačkoj zarađuje prosječnu platu preko 1.400 litara goriva.

S obzirom na prosječnu platu od oko 5.800 KM, stanovnik Luksemburga, zemlje čiji građani žive ubjedljivo najboljim standardom u EU, može da kupi 2.500 litara benzina.

Za razliku od BiH gdje su cene sedmicama nepomijenjene, u Hrvatskoj je litar benzina unazad mjesec dana sa 2,7 pojeftinio na 2,5 KM.

S druge strane, za razliku od sredine maja kada je koštao 71,8 dolara, cijena barela sirove nafte na londonskoj berzi prije nekoliko dana iznosila je 62,9 dolara.

Vozače u BiH najviše ljuti to što se u ovoj državi, kad pojefinjuje nafta u svijetu, na domaćem tržištu najčešće ne desi ništa, dok, u suprotnom, cijene na benzinskim pumpama preko noći idu gore.

– I najmanji skok cijene barela smo osjetili, jer domaći naftaši kao zapete puške čekaju da poskupe benzin i dizel. Međutim, kad cijena barela krene da pada, niko ne preduzima ništa. Tada se uglavnom pravdaju, navodno, velikim zalihama koje su kupili po višim cijenama i kojih moraju da se riješe. Kao, tek onda mogu da razmišljaju o pojeftinjenjima, i to samo ako trend pada cijene barela sirove nafte bude nastavljen. Dakle, vozači u BiH svako poskupljenje nafte u svijetu osjete na svojoj koži, dok od pojeftinjenja rijetko kad imamo ikakve koristi – kaže Vladimir N. iz Banjaluke.

Dodaje da ga posebno nervira kad čuje da je gorivo najjeftinije u BiH.

– Nominalno, cijena litra benzina jeste najniža u BiH. Međutim, kad se uporede plate u BiH i Evropi, kristalno je jasno da su benzin i dizel kod nas najskuplji. Pa još kad nas naftaši zavlače sa pojeftinjenjima, kad za to ima osnova, nije teško zaključiti da građani u ovoj državi mogu da budu samo na gubitku – ističe naš sagovornik.

Različito ponašanje nakon poskupljenja i pojeftinjenja barela na svjetskoj berzi iz Grupacije za promet nafte i naftnim derivatima RS više puta su objasnili stavom da distributeri rade po principu slobodnog tržišta, te da formiraju cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i Zakonom o tržištu!

U udruženjima potrošača upozoravaju da su poskupljenja goriva preduslov za rast cijena ostalih roba široke potrošnje i usluga.

– Činjenica je da, čim skoči cijena barela nafte na svjetskom tržištu, domaći naftaši odmah idu s poskupljenjima. Međutim, u slučaju pojeftinjenja ni približno nisu tako brzi da koriguju cijene. A većini građana, s obzirom na njihova skromna primanja, svako pojeftinjenje bi dobro došlo. Međutim, kod nas je malo šta logično kad je riječ o formiranju cijena goriva – ističu u ovim udruženjima.

A na domaćem tržištu naftnih derivata vlada velika neujednačenost cijena čak i kad je riječ o istim benzinskim pumpama. Tako se zna desiti da neki od najvećih lanaca u Srpskoj imaju tri različite cijene na svojim pumpama na udaljenosti od samo 50-ak kilometara.

Isto tako, postoje značajne razlike u cijenama goriva po regijama u Srpskoj, pa je gorivo, generalno, najskuplje u Hercegovini, a najjeftinije u Semberiji, što naftaši pravdaju različitim troškovima transporta.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79