U svijetu više od tri milijuna električnih automobila, a u BiH svega 20

Na sastanku se razgovaralo o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. decembra ove godine.
”Ministarstvo je spremno, uz podršku vladinog i nevladinog sektora da ovu odluku narednih dana uputi na Vijeće ministara BiH”, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka sa predstavnicima komorskog sistema u BiH i udruženja. Na sastanku se razgovaralo o prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31. prosinca ove godine, a čiji je cilj stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.

Šarović je podsjetio da je Ministarstvo na inicijativu komorskog sistema, prije svega, Privredne komore FBiH, odlučilo da pokrene inicijativu i u proceduru uputi odluku o suspenziji i smanjenju carinskih stopa na nova uvezena vozila iz EU, koja koriste električni i hibridni pogon i nova ekološki prihvatljiva vozila. ”Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Vijeću ministara BiH. Odluka je u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, privremenog je karaktera i može se produžavati ukoliko se pokažu dobri efekti. Cilj odluke je da se izvrši promocija korištenja i prodaje ovih automobila, da se izvrši i promocija automobila koji će smanjiti zagađenje zraka u BiH i tako pozitivno utječu na klimatske promjene”, naveo je Šarović napominjući da je BiH na začelju zemalja u regiji i cijeloj Europi, kada je riječ o upotrebi automobila na električni i hibridni pogon.
Šarović je dodao da je ovo prva konkretna akcija na promociji elektromobilnosti koja bi trebala donijeti značajne pomake kada je riječ o ekologiji, ali i da doprinese razvoju infrastrukture, otvaranju novih radnih mjesta, s tim da, kako je istaknuo, neće doći do „osipanja budžeta“. Ekonomski efekti Vanjskotrgovinska komora BiH, prema riječima predsjednika Nemanje Vasića, podržala je prijedlog entitetskih komora koji, osim ekološkog i sigurnosnog aspekta, ima pozitivne ekonomske efekte. ”Ovo bi mogao biti put da jednog dana dođemo u situaciju da neka svjetska kompanija preseli dio proizvodnje u BiH, a siguran sam da će Vijeće ministara imati razumijevanje jer će prihodi na nove automobile kroz PDV biti mnogo veći nego što će biti gubitak uvoza polovnih automobila koji su niske vrijednosti, tako da taj najveći problem za donošenje takve odluke praktično ne postoji”, kazao je Vasić. Potpredsjednik Mirsad Jašarspahić rekao je da je privredna komora Federacije BiH bila inicijator ovakvog prijedloga odluke zajedno sa svojim Udruženjem ovlaštenih uvoznika novih automobila, te s partnerima u komorskom sistemu u BiH.
”Vjerujem da će ovakva odluka dugoročno doprinijeti daljem razvoju privrede BiH, da BiH bude centar nekih modernih tehnologija, a ne da bude smetlište za ono što dolazi iz Europe”, naveo je Jašarspahić. Revolucija u automobilskoj industriji U ovo doba godine, prema riječima predsjednika Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH Harisa Muratovića, uglavnom se priča o uzročnicima zagađenja, a ovaj put inicirana je konkretna odluka i stimulativna mjera za električne i ostale ekoautomobile što govori da i BiH na neki način želi da prati trendove u regiji, ali i na globalnoj razini. ”Automobilska industrija doživljava veliku revoluciju. Više od tri milijuna električnih automobila je registrirano širom svijeta, dok je u BiH nažalost, svega njih 20. Imamo i neku infrastrukturu od nekih 20 električnih punionica”, dodao je Muratović. –
Bljesak
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79