U Teočaku žele spriječiti incident: Peticija protiv manifestacije plivanja za časni krst

Neformalna grupa građana u Teočaku organizovala je potpisivanje peticije protiv organiziranja manifestacije plivanja za časni krst na jezeru Sniježnica.

Peticija će biti predata općini Teočak i MUP-u Tuzlanskog kantona. Prošle godine, na praznik Bogojavljanja, grupa mladića uz podršku Crkvene općine i MZ Priboj, organizirala je plivanje za časni krst u vodama sniježničkog jezera, što je pratila nacionalistička muzika, simboli i povici.

“Cilj peticije je da se ne održi skup na jezeru Sniježnica, pod imenom časni krst. Prošle godine je razvučena zastava od 33 metra, trobojka, na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, pjevali su pjesme koje simbolizuju stradanje. Također, ne želimo da nam se ponove situacije iz gradova BiH koje su obilježile pravoslavni Božić” izjavio je Amel Hasanović, vijećnik u OV Teočak i jedan od organizatora potpisivanja peticije.

Iz ove općine 14. jula 1992. godine strijeljano je 68 civila, a među njima su Amelov otac i dvojica amidža. Grupa mladih iz Teočaka smatra da nije vrijeme za dopuštanje da se zloupotrebom vjere širi mržnja i nacionalizam, zbog toga su odlučni od institucija i na ovaj način tražiti reakciju prenosi Tuzlanski.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79