U Tirani razgovarali o stanju u BiH: Svi za dogovor, a niko se ni sa kim ne slaže

Lideri Zapadnog Balkana, potpisali su deklaraciju kojom pozivaju Evropsku uniju da proširenje na zapadni Balkan postane “pitanje geopolitickog značaja”.

Lideri, okupljeni na dvodnevnom samitu procesa Brdo-Brioni u Tirani, potpisali su deklaraciju danas, prenijela je slovenačka agencija STA.

– EU treba da ima u vidu da je puna integracija Zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti podjednako značajan faktor kao i stabilnost Evrope – ističe se u deklaraciji.

Međutim to ne isključuje obavezu zemalja kandidata da primjene standarde koje je postavila Evropska unija za zemlje koje traže punopravno članstvo – navodi se u dokumentu.

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je na konferenciji za novinare da proširenje na Zapadni Balkan vjerovatno neće biti prioritet naredne Evropske komisije.

– Zato moramo da učinimo region atraktivnijim za ostale članice EU – rekao je Pahor, dodajući da sve zemlje u regionu treba da budu pozvane da se pridruže Uniji. To bi, prema njegovim riječima, olakšalo rješavanje problema i otvorenih pitanja medu zemljama Zapadnog Balkana.

Na samitu u Tirani učestvovali su i specijalni gosti: visoki predstavnik EU za spoljne poslove Federika Mogerini (Federica Mogherini) i predsjednik Poljske Andržej Duda, koji će biti domaćin samita Berlinskog procesa u julu prenosi Avaz.

 

U Srbiji se hvale da su im stigli “najbolji tenkovi u svijetu”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments