U TK moguće nove mjere: Kazna za one koji udjeljuju novac prosjacima

Foto: Vijesti.ba

Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanskog kantona, sastavljen od policije, institucija i nevladinih organizacija, pokreće inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK. Prema novom prijedlogu, građani koji daju novac prosjacima na ulici mogli bi biti prekršajno kažnjeni, uz svjesnost da time podržavaju eksploataciju djece i trgovinu ljudima.

Mobilni tim za identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima Grada Tuzle evidentirao je 65 izlazaka na teren u 2023. godini, gdje su zatekli 161 osobu u skitnji i prosjačenju.

Među njima, 28 su bila djeca, od kojih je osam smješteno u prihvatilište u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Nedeljko Jurkić iz Centra za socijalni rad Tuzla, koji predvodi pomenuti tim, ističe da su se neka djeca koja su bila s roditeljima teško mogla izdvojiti s ulice. Policija je identificirala te osobe i protiv njih podnijela krivične prijave. Ima slučajeva djece koja nisu bila upisana u matične knjige rođenih, nisu imala zdravstveno osiguranje, niti pohađala redovni školski sistem.

Memhedalija Fišeković, inspektor MUP-a TK i koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK, naglašava da su djeci na ulici često uskraćena osnovna ljudska prava i dostojanstven život. Njihova situacija često uključuje i zdravstvenu i higijensku zapuštenost, kao i obrazovnu zapuštenost.

Iako su u Tuzlanskom kantonu postignuti značajni rezultati u borbi protiv trgovine ljudima, određene osobe pokušavaju profitirati na prosjačenju i eksploataciji djece ili odraslih. Uprava policije MUP-a TK, uz podršku Tužilaštva TK, uspješno je procesuirala nekoliko slučajeva trgovine ljudima, što je rezultiralo visokim kaznama zatvora za počinitelje.

Prosjačenje odraslih osoba je u porastu u BiH, a dosadašnje prekršajne kazne nisu dale željene rezultate jer prosjaci često nemaju novca za plaćanje kazni. S druge strane, davaoci novca nisu bili kažnjavani. No, u Tuzlanskom kantonu bi se to moglo promijeniti, jer Koordinacioni tim predlaže novčane kazne od 200 do 400 KM za građane koji daju novac prosjacima na ulici.

Miršada Bajramović iz Udruženja “Zemlja djece u BiH” Tuzla ističe da je podrška prosjacima poticanje na činjenje prekršaja javnog reda i mira, te da bi se novim mjerama smanjila eksploatacija i trgovina ljudima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79