U TK-u preminulo osam osoba zaraženih koronavirusom, među njima i 36-godišnji Tuzlak

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla kao i u privatnim zdravstvenim ustanovama, u posljednjem ciklusu testiraja obrađeno je ukupno 135 uzoraka, a Covid-19 potvrđen je kod 38 osoba.

Najviše potrvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata na području TK registrovano je u Tuzli – 15, slijedi Gradačac sa 12 novozaraženih, a Banovići i Živinice imaju po tri slučaja infekcije, Kalesija dva slučaja dok je po jedan prijavljen na područjima Gračanice, Lukavca i Srebrenika.

Kako je saopćio Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u svom dnevnom izvještaju u posljednja 24 sata evidentirano je osam smrtnih ishoda od čega u Tuzli četiri i to tri muškarca u dobi od 36, 60 i 86 godina i jedna 72-godišnja žena, prenosi Oslobođenje.

Dvije preminule osobe i to muškarac koji je imao 94 i žena od 67 su sa područja Gračanice. U Doboj Istoku zabilježen je smrtni slučaj 83-godišnjeg muškarca, a u Lukavcu 74-godišnje žene

U izvještaju se navodi da su sve osobe koje su preminule imali komorbiditete. Broj osoba čiji se smrtni ishod dovodi u vezu sa infekcijom korona virusom na području TK iznosi 200. Broj trenutno aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 1.148. Trenutno u UKC-u Tuzla hospitalizirano je ukupno 57 osoba pozitivnih na Covid-19 od čega se 10 pacijenata nalazi na mehaničkoj ventilaciji, dok se njih 1.091 nalazi na kućnom liječenju odnosno izolaciji i njihovo se stanje prati.

Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 1.589. Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas je potvrđeno 4.786 slučaja zaraze SARS-CoV-2, a oporavilo se 3.437 osoba. Nadležni apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79