U toku bolovanja umanjivanje 50% od plate?

Između ostalog, programom je potvrđeno da od Nove godine porodiljska bolovanja u potpunosti finansira država (bruto plate), predlaže se manja stopa doprinosa za nezaposlenost od 0,6 odsto, a koja je sada 0,8 odsto.

Predložena je i mjera, o kojoj se nije u javnosti pričalo, o smanjenju naknade za vrijeme bolovanja, i to u značajnoj mjeri. Trenutno je poslodavcima dozvoljeno da radnicima za vrijeme bolovanja umanje platu do 30 odsto, dok se sada predlaže umanjenje do 50 odsto.

Ovaj prijedlog je naljutio predstavnike Saveza sindikata. Predsjednica Ranka Mišić ističe da se ta mjera našla „preko noći“ u programu ekonomskih reformi i da je to u potpunosti neprihvatljivo.

– Da bi se ta mjera primjenila, potrebno je promijeniti nekoliko zakonskih rješenja. Ja zaista ne mogu da vjerujem da će to biti i urađeno. Ova mjera je predložena pod maskom zloupotreba bolovanja, ali to nije tačno. Ako neko zloupotrebljava, to treba sankcionisati i to je tako i propisano, a i poslodavac može izvršiti kontrolu bolovanja ako posumnja u zloupotrebu. Osim toga, bolovanje ne otvara sebi radnik već stručno lice – navodi Mišićeva.

Ona kaže da je ovaj prijedlog došao od nekih poslodavaca koji bi željeli da imaju radnika dok je „zdrav i prav, da ga plati koliko hoće i kada hoće“.

– A kada se radnik povrijedi na radnom mjestu ili, ne daj bože, razboli, ona bi bilo najbolje da radnik ode iz njegove firme i da nikakvu obavezu nema prema njemu. Država ne smije nikako da prihvati da bolovanje bude 50 odsto plate, jer su plate u RS izuzetno niske. Onaj ko ima i pristojnu platu ne može da pokrije sve troškove liječenja od naknade – upozorava Mišićeva.

Navodi da su već duže vrijeme pregovarali oko toga da se teška oboljenja finansiraju u potpunosti i da se ta mjera konačno našla u predloženim mjerama ekonomskih reformi. Naknadno će biti urađena kategorizacija teških oboljenja.

U Prijedlogu programa ekonomskih reformi za period 2020-2022. godina, u dijelu „Poslovno okruženje i neformalne ekonomije“, između ostalog, navodi se sljedeće: „U cilju smanjenja zloupotrebe bolovanja izmjenom propisa iz oblasti rada i zdravstvenog osiguranja izvršiti smanjenje naknade za vrijeme odsustva sa rada na iznos od 50 odsto plate isplaćene u prethodnom mjesecu, dok za teška oboljenja iznos naknade treba iznositi 100 odsto, odnosno u iznosu bruto plate“.

Ova aktivnost je planirana za 2020. godinu, prenosi Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79