U trezor za opstanak čovječanstva pohranjeno i hrvatsko sjeme

U GLOBALNU riznicu sjemena u Norveškoj prvi put su pohranjene primke iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

“Riječ je o 153 primke iz skupine žitarica i kukuruza i osam primki iz skupine povrća, čime je ukupno pohranjena 161 hrvatska primka te ispunjen jedan od ciljeva Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora do 2027. godine”, navodi se u priopćenju.

Trezor sudnjeg dana

Iz Ministarstva napominju da riznica sjemena u Svalbardu slovi kao najvažnija “banka” na svijetu i smatra se “trezorom sudnjeg dana”, budući da se u nju pohranjuje sjeme iz svih biljnih banaka gena, a služi kao “polica osiguranja” za opskrbu hrane u svijetu u slučaju katastrofalnih događaja.

“Riznica posjeduje kapacitet pohrane 4.5 milijuna sorti usjeva i 2.5 milijardi sjemenki nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promjena i rasta stanovništva”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da su kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskim prilikama.

“Umnažanje sjemena započelo je u 2021. za one primke za koje su se ispunili uvjeti da su već pohranjeni u sigurnosnoj kolekciji koja se nalazi u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Prikupljeni materijal je bilo potrebno ispitati i morfološki opisati, te proizvesti dovoljnu količinu visokokvalitetnog sjemena za adekvatnu pohranu na dvije lokacije.

Naime, Globalna riznica je druga sigurnosna rezerva – što znači da materijal koji se pohranjuje mora biti pohranjen u Nacionalnoj banci biljnih gena u osnovnoj i sigurnosnoj kolekciji, što zahtjeva nekoliko godina umnažanja”, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Za buduće generacije

Prema podacima koje iznose, u hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena pohranjeno je 106 primki industrijskog bilja, 207 primki krmnog bilja, 2666 primki ljekovitog i aromatičnog bilja, 332 primke povrća, 471 primka voća, 147 primki vinove loze i 610 primki žitarica.

“Čuvanjem sjemena u bankama gena osigurana je dostupnost biološke raznolikosti poljoprivrednicima, oplemenjivačima i istraživačima, kao i korištenje budućim generacijama. Nacionalna banka biljnih gena je sastavni dio Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH za razdoblje od 2021. do 2027. godine”, navode iz Ministarstva.

Iznose i podatke da je u protekle dvije godine za provedbu programa utrošeno više od 3.1 milijun eura, a u 2023. osigurana su sredstva u iznosu 1.48 milijuna eura piše Index

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79