U Turskoj nova runda ukrajinsko-ruskih pregovora

Prethodne razgovore s Rusijom, pokrenute nakon invazije 24. februara, Ukrajina je opisala kao “vrlo teške”

Ukrajina i Rusija započet će u Turskoj u ponedjeljak, 28. marta, trodnevne pregovore o okončanju rata u Ukrajini, prenosi Reuters.

“Sljedeća runda razgovora bit će održana do 30. marta u Turskoj”, objavio je u nedjelju, 27. marta, ukrajinski pregovarač David Arakhamia na društvenim mrežama.

Prethodne razgovore s Rusijom, pokrenute nakon invazije 24. februara, Ukrajina je opisala kao “vrlo teške”.

Prethodne razgovore s Rusijom, pokrenute nakon invazije 24. februara, Ukrajina je opisala kao “vrlo teške”.

Ukrajina i Rusija do sada su održale niz rundi pregovora, ali usprkos nekim pozitivnim znacima o humanitarnim aranžmanima, nisu imali veliki uticaj.
Prva runda razgovora pregovaračkih timova dviju zemalaja održana je u Bjelorusiji, koja je saveznica Rusije.

Ankara, koja ima bliske veze s Rusijom i Ukrajinom, pozicionirala se kao neutralna strana, nastojeći olakšati pregovore između strana u sukobu.

Također, ranije su se u Antaliji sastali ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske, piše BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara. Ured Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava saopćio je u nedjelju, 27. marta, da je tokom rata ubijeno 1.119 civila, dok ih je 1.790 je ranjeno.

Moskva svoj upad u Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom” za razoružavanje Ukrajine i smjenjivanje lidera koje naziva “neonacistima”.

Kijev i njegovi zapadni saveznici to odbacuju kao neosnovan izgovor za ničim izazvan rat protiv demokratske zemlje od 44 miliona ljudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79