U tuzlanskoj Kreki agonija i dalje traje: Među poslanima na čekanje i djeca poginulih rudara

Grupa od 111 zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka u Tuzli i dalje se nalaze na takozvanom čekanju, a Klix.ba saznaje da su među njima i djeca rudara koji su smrtno stradali u najvećoj rudarskoj tragediji u BiH.

U prvoj grupi radnika koji se shodno upravi Kreke nalaze u statusu čekanja su glavni referenti, odgovorni referenti, rukovodioci sektora i službi u administraciji, analitičari, glavni inžinjer za geologiju te inžinjer za proizvodnju.

Među imenima onih na trenutnom prekidu rada su i djeca bivših rudara koji su poginuli u najvećoj rudarskoj nesreći, koja se dogodila 26. augusta 1990. u jami Dobrnja Jug Rudnika uglja Kreka. Tada je stradalo 180 komorata, prosječne dobi 27 godina, a smrt ih je zadesila usljed eksplozije oblaka ugljene prašine.

“Veliki broj djece bivših rudara koji su poginuli u toj nesreći sada se nalazi na čekanju. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da aktuelna uprava rudnika i Elektroprivreda BiH ne misle dobro rudniku, ali ni djeci tih rudara za koje smo se obavezali da će adekvatno biti zbrinuti”, kazao je za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika uglja Kreka.

Aktuelna situacija će se odraziti i na ovogodišnje obilježavanje najveće rudarske nesreće, koje je planirano za 26. august ispred nekadašnjeg ulaza u jamu Dobrnja Jug u prigradskom naselju Mramor.

“S predstavnicima Elektroprivrede BiH, ali i upravom Rudnika Kreka ne želimo organizirati zajedničko obilježavanje i definitivna odluka je donesena. Sindikat će to na svoj način organizirati, sa članovima porodica poginulih rudara. Apsurdno bi bilo da smo tamo skupa, pričajući i veličajući djecu tih ljudi, a koja su poslana na čekanje”, naveo je Tokić.

Konkretnih razgovora s upravom nije bilo, a Tokić je danas službenim putem menadžmentu uputio dopis o očitovanju u vezi sa povlačenjem odluke o slanju radnika u status takozvanog čekanja.

Kao što je od ranije poznato, uprava rudnika je putem Općinskog suda u Tuzli rudarima za danas zabranila stupanje u generalni štrajk. S druge strane, sindikat je nadležnom sudu podnio kontratužbu u kojoj traži stavljanje van snage odluke o slanju radnika na prekid rada.

Zbog aktuelne situacije protekle subote zasjedala je Skupština Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH čiji su članovi u potpunosti pružili podršku Krekinim radnicima.

Iz ovog sindikata je istaknuto i da se, proizvodeći haotično stanje u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH te opstrukcijom potreba u proizvodnom sektoru, nastoje po hitnom postupku obezbijediti uslovi za stečaj određenog broja rudnika i zatvaranje te obustava proizvodnje uglja u drugom dijelu rudnika.

“Navedeno zaslužuje i imat će otpor sindikata i radnika iz rudnika uglja u Federaciji BiH”, izričiti su iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79