U Tuzlanskom kantonu otvorena i treća covid bolnica

S obzirom na to da je protekli mjesec bio najsmrtonosniji od početka pandemije u BiH i da je pandemija i dalje naša svakodnevnica, dok čekamo vakcine, preostaju kao najbolje oružje maska te fizička distanca u zatvorenom i otvorenom prostoru.

U Tuzlanskom kantonu kapaciteti dvije covid bolnice su popunjeni 80 posto, a otvorena je i treća, za hospitalizaciju pacijenata sa težom kliničkom slikom.

„Mi smo sa brojem hospitaliziranih pacijenata dostigli ovaj vrh iz mjeseca novembra i već smo spremni i sa trećom covid bolnicom“, kaže dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Zabrinjava trocifren broj novozaraženih i hospitaliziranih koji se iz dana u dan povećava. Trinaest osoba je izgubilo život uslijed posljedica zaraze. Ipak, vakcinacija zdravstvenih radnika već daje prve rezultate.

„Pada broj novozaraženog medicinskog osoblja“, navodi prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a Tuzla.

I treća covid bolnica osposobljena je jutros i u njoj je smješteno 28 pacijenata. Ako građani ne budu poštivali mjere, moguće je pooštravanje.

„Mi ćemo, naravno prateći epidemiološku situaciju, razmisliti na našim redovnim zasjedanjima i odlučiti o eventualnom pooštravanju“, kazao je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79