U Tuzlanskom kantonu uskoro donose zabranu konzumiranja nargila za maloljetnike

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je inicijativu za regulisanje konzumacije nargila. Inicijativa predviđa izmjenu i dopunu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti tako da se zabrani posluživanje nargila u ugostiteljskim objektima osobama mlađim od 18 godina. Inicijativu su podnijele zastupnice Naše stranke u Skupštini TK, svjesne, kako kažu, da je trend konuziranja nargila sve prisutniji među mladima koji nisu svjesni zdravstvenih problema koje ova navika može da prouzrokuje.

Podatak da sve više mladih konzumira nargilu a da pri tome nisu informisani o brojnim štetnim posljedicama njenog konzumiranja, bila je povod da zastupnice Naše stranke u Skupštini TK, Amra Nadarević Vodenčarević i Mirela Trepanić Grbešić pokrenu inicijativu s ciljem zabrane konzumiranja nargile osobama mlađim od 18 godina, a 16 posto konzumenata nargile u BiH su mladi od 12 do 15 godina, pokazuju zvanična istraživanja.

– Krajem 8. razreda kreće uživanje u tome i to je njima i vid dokazivanja u društvu, primjetila sam ja u svojoj rodnoj Gračanici, isti problem kao i kolegica u Tuzli i u drugim sredinama isto. To je bilo prijeko potrebno da tu odluku donesemo i drago nam je da su nas podržale kolege u Skupštini TK – dodaje Mirela Trepanić Grbešić, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK .

Zastupnice traže i da se uvede obaveza isticanja sadržaja i porijekla duhana koji se zagrijava sagorijevanjem uglja na vidnim mjestima unutar ugostiteljskih objekata, kao i obaveza isticanja informacija o visokim koncentracijama karbon monoksida, metala i kancerogenih materija, koje se oslobađaju sagorijevanjem uglja.

– Prilikom konzumiranja nargile mi imamo dva aspekta. Prvi je što se oslobađa nikotin, ali dolazi i do sagorjevanja uglja a onda se oslobađaju štetni efekti, što utiče i na one koji sjede oko nekog ko konzumira nargilu – ističe Amra Nadarević Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK.

Zbog konzumiranja nargile javljaju se česte glavobolje, manjak koncentracije, velika bezvoljnost, a to se odražava na njihove rezultate u školi, a i na fakultetu. Mladi postaju napeti, što ne rijetko prelazi u agresivnost, a zabilježene su i ozbiljne depresije.

– Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. godine objavila studiju koja je bazirana na 20 stručnih radova, gdje su dokazali štetnost nargile. Između ostalog, ta istraživanja su najčešće rađena u Indiji, Iran, Irak i ta područja. I dokazano je da, pored što mogu izazivati neke bezazlene posljedice, mogu se razvijati i karcinomi – usne šupljine, pluća, itd – dodaje Nadarević Vodenčarević.

Inicijativom će doći do Izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, te će biti predviđena i zabrana posluživanja nargila na udaljenosti manjoj od 100 metara od osnovnih i srednjih škola, što će otežati doticaj mladih s nargilom, a zastupnice očekuju da bi takav korak trebao umanjiti i njenu konzumaciju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79