U Tuzlanskom kantonu vakcinisano 110 hiljada osoba!

Pandemija koronavirusa ne zaobilazi ni Tuzlanski kanton u kojem broj vakcinisanih osoba još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, ako se uzme u obzir da je svega 19 posto stanovništva imunizirano s barem jednom dozom.

Prema podacima koji su za Klix.ba ustupljeni iz Kantonalnog ministarstva zdravstva, u najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH do danas je stiglo 137.186 doza vakcina protiv koronavirusa, a aplicirano je njih 110.071.

“Prvom dozom cijepljena je 69.281 osoba, dok je s obje njih 40.353. Odziv građana na vakcinaciju bi trebao biti veći, a trenutno su dostupne vakcine Astra Zeneca i Simopharm”, kazao nam je ministar zdravstva TK Božo Jurić, istaknuvši da do danas u ovoj regiji naše zemlje nije bilo preminulih osoba usljed komplikacija uzrokovanih koronavirusom, a da su bile vakcinisane.

Uvođenje sistema koji je u Evropskoj uniji poznat kao 3G, planiran je i za prostor Federaciji BiH pod nazivom VPT, što podrazumijeva akronim za “Vakcinisan”, “Prebolovao” i “Testiran”. Za uvođenje ove metode, između ostalog potrebno je da osobe koje su prvenstveno vakcinisane posjeduju potvrdu s QR kodom.

“Na Tuzlanskom kantonu postoji već od maja web platforma za vakcinaciju koja prati cijeli proces vakcinacije uključujući i izdavanje digitalnog certifikata s QR kodom”, navodi Jurić, istaknuvši da je za uvođenje VPT modela u TK potrebno učiniti niz predranji.

Resorni ministar trenutnu epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu ocjenjuje relativno nepovoljnom. Broj novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih kontinuirano raste. Trenutno su aktivna 322 pozitivna slučaja, na bolničkom liječenju je 36 pacijenata, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 357 građana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79