U Tuzlanskom kantonu zbog smanjenja poticaja za mlijeko gase se farme

Dosta je toga već smanjeno, a ono što je najveći problem što su djeca roditelja koji su osnovali farme već napustila te farme i rade u zemljama Evropske unije, kaže Selimović.

Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla upozorio je da ukoliko dođe do smanjenja poticaja za mlijeko u Federaciji BiH, da će to dovesti do novog vala iseljavanja stanovništva.

– Ovo je nastavak strategije tjeranja stanovništva iz BiH, pogotovo iz ruralnih područja. Vođenje ovakve poticajne politike u poljoprivredi jeste realizovanje plana iseljavanja ljudi. Jer smanjiti poticaje kako je to urađeno proizvođačima mlijeka, nije uredu – rekao je Selimović.

Podsjetio  je na činjenicu da je mljekarstvo osovina u poljoprivrednoj proizvodnji i da su poljoprivredna zemljišta i svi resursi prilagođeni stočarskoj proizvodnji .

– Međutim, mi vidimo da ovakva poljoprivredna politika ne ide u cilju podrške proizvodnje. Također, nisu ispoštovani federalni zakoni o novčanim poticajima. Zatim, ovo sve ukazuje i na dug od 850 hiljada KM od tužbi koje su pristigle za naplatu, a koje su stavljene u poticaje za 2019. godinu. I dugovi proizvodnje iz prošle godine su stavljeni u poticaje za 2019. godinu.Mi smo poticaje za 2019.godinu smanjili za skoro 10 miliona KM. Ovo nije nikakav poticaj za razvoj nego može biti samo jedno veliko razočarenje za poljoprivrednike da one proizvodnje koje su već postigli sada zaustave – pojasnio je Selimović.

Upozorio je da već dolazi do gašenja farmi i smanjenja proizvodnje mlijeka.

-Dosta je toga već smanjeno, a ono što je najveći problem što su djeca roditelja koji su osnovali farme već napustila te farme i rade u zemljama Evropske unije – naglašava i dodaje kako su u  prošloj godini poticaji po litru mlijeka iznosili 28 feninga, a novim pravilnikom to bi bilo 25 feninga.

-Imamo jako velik uvoz svježeg mlijeka. S druge strane u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu poljoprivrednici su morali smanjiti proizvodnju mlijeka za skoro milion i pol litara. Sigurno da će taj pad biti još veći i ove godine – kaže na kraju razgovora za Fenu  predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79