U Tuzli mirno okupljanje građana zbog najave otvaranja migrantskog centra

Oko 100-tinjak građana iz nekoliko mjesnih zajednica sa područja Tuzle okupilo se danas u 09:00 sati ispred BKC-a gdje će danas biti održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona kako bi poslali jasnu poruku da ne žele migrante u blizini svojih kuća.

Mještani Ljubača, Bukinja i Pasaca su kazali kako su uznemirini i na samu pomisao da se uopće razmatra opcija otvaranja migrantskog centra u bivšoj kasarni na Ljubačama odnosno prijedlogom da se centar gradi u tuzlanskom naselju Bukinje.

Dražen Vilušić predsjednik Savjeta MZ Ljubače u izjavi za Tuzlanski.ba je kazao kako su mještani spremni prodavati kuće ukoliko vlasti budu ignorisale njihovo protivljenje da se migranti smjeste u napuštenu kasarnu.

‘Smatramo da lokacije na Ljubačama i Bukinju nisu primjerene za smejštaj migranata. Također, smatramo da Skupština TK i Vlada TK trebaju jednogasno podržati stavove Gradskog vijeća Živinice i Gradskog vijeća Tuzla. Mještani Ljubača su razočarani i zabrinuti za svoju sigurnost i za neki dalji život. Vjerujte mnogi su najavli kako su spremni da prodaju svoje kuće i da odu iz BiH bilo gdje u EU. Ovaj problem je potrebno riješiti na nivou države na nekoj lokaciji koja neće biti blizu gusto naseljenog mjesta i da se migrantima obezbijede svi uslovi dostojenstveni životu čovjeka. Mi smo spremni da branimo ulazak migranata na prostor naše Mjesne zajednice’ – kazao je Dražen Vilušić.

Mještani Bukinja također su danas došli poručiti vlastima kako ne žele migrante u blizini svojih kuća. Među njima je bila i Janja Vasilić koja kaže kako je to još jedan udar na MZ Bukinje.

‘Ideja da migranti se nastane u Bukinju je kap koja je prelila svaku čašu. Jer ukoliko dođe do toga ja smo mogu tražiti da idem odavde. Kad mogu migranti do Njemačke onda možemo i mi i naša djeca. Sve su to neke više politike jer samo kretanje migranata to pokazuje i ja sam stava da je nečiji cilj da se destabilizuje Evropa’ kazala je mještanka Bukinja Janja Vasilić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kazao je kako Skupština TK nije nadležna za migrante i prema njegovom mišljnju nadležne institucije odnosno Federalna ministarstva treba da obezbijede granicu kako bi se smanjio priliv migranata.

‘Mi nismo za to da se prave nikakvi centri za migrante na području TK. Tu je stvar dogovora državne vlasti sa lokalnim zajednicma mi tu možemo samo pružiti neku vrstu humanitarne podrške. Tuzlanski kanton nema u vlasništvu nikakve nekretnine, Vlada Federacije BiH to ima. Centri za migrante nisu riješenje, oni su samo u tranzitu ovdje oni žele da budu tamo gdje su blizu granice. Granice ne smiju biti propusne to je ključni problem. E sad jel to treba riješti sa dodatnim brojem graničnih policajaca, sa vojskom na granici to treba da odluči Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo odbrane. Granice BiH se štite na njenim granicama i tu nema puno pametovanja. Migranti se zadržavaju u BiH jer im je Hrvatska onemogućila uzalak. Također jedan od problema je i to šta naša vanjska politika i politika na državnom nivou nisu jedinstvene.’ kazao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović uoči održavanja sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79