U UKC RS trenutno hospitalizovana 52 pacijenta sa virusom gripa

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trenutno su hospitalizovana 52 pacijenta sa teškim oblikom akutnog respiratornog distres sindroma, kod kojih je potvrđen virus gripa tipa A.

Najviše ih je smješteno u Klinici za infektivne bolesti, njih 30.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi od gripa su do sada ukupno liječena 193 pacijenta, od kojih je, do sada, preminulo 18 osoba.

– Trenutno je u UKC RS povećan priliv pacijenata iz drugih zdravstvenih ustanova u Srpskoj – saopštili su iz UKC RS.

Među pacijentima u UKC ima i jedan mladić koji je 1989. godište, a tokom vikenda je preminula djevojka koja je bila 1987. godište. Ona je, međutim, imala tešku bolest i prije nego što je oboljela od gripa.

Iz UKC poručuju ipak da stanje nije alarmantno i da imaju sve uslove da liječe oboljele.

Kako ističu, virus jeste nešto agresivniji ove godine, te ima više oboljelih od teških respiratornih infekcija, ali smatraju da nema mjesta panici, pa čak ni razloga da se u UKC za sada zabrane posjete.

U UKC ističu i da su svi pacijenti koji su hospitalizovani kod njih imali lično kupljene lijekove za grip, te da za one koji to nemaju oni imaju nešto zaliha, ali i da će se uskoro organizovati sastanak nadležnih u vezi sa nabavkom lijekova.

Kako ističu, lijek “tamiflu” pacijent bi trebalo da primi u roku od 48 sati od obolijevanja i za njega najčešće propisuju službe porodične medicine.

Napominju i da je 80 odsto pacijenata koji su umrli imalo neko teško oboljenje maligno ili hronično koji sami već smanjuju imunitet.

Od pacijenata koji su liječeni u Klinici intezivne medicine niko nije bio vakcinisan protiv gripa, potvrdio je načelnik Peđa Kovačević.

Izvor: Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79