U UKC-u Tuzla nisu rijetke maloljetničke trudnoće: Četiri djevojčice sa 15 godina postale majke

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prošle se godine čak 55 maloljetnica porodilo.

Od tog broja, njih četiri imale su samo 15 godina, sa 17 su postale majke 44 porodilje, a sa 16 godina porodilo se njih sedam.

Visok procent

– Najmlađa porodilja imala je 15 godina. Lani su, baš kao i ranijih godina, četiri porodilje ostavile novorođenčad u našoj klinici. Ove bebe smještene su u Dom za djecu bez roditeljskog staranja – navode s Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Godinama je izražen problem visokog procenta maloljetnih djevojaka i djevojčica koje rađaju neplaniranu i neželjenu djecu. Takve trudnoće izuzetno su rizične, jer djevojke ili djevojčice u ginekološkom smislu još nisu formirane, a nisu ni spremne za preuzimanje uloge majke, piše Avaz.

Polemike o tome treba li se u završnim razredima osnovnih škola treba uvesti predmet seksualnog vaspitanja traju godinama. Takve ideje uglavnom nailaze na osudu roditelja, ali i, općenito gledano, sredine koja nije spremna prihvatiti predmete koji se izučavaju u modernim evropskim zemljama.

– Resorno ministarstvo nadležno je za uvođenje takvog predmeta. Imali smo nezvanične, preliminarne razgovore. No, sve se na tome završilo. Mnogo je tu problema koji se trebaju prevazići kako bi, recimo, jedan takav predmet bio uvršten u nastavni plan i program – kaže Nikola Čiča, direktor Prosvjetno-pedagoškog zavoda TK.

Prekidi trudnoća

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo 2018. godine je obavljeno i 317 namjernih prekida trudnoće, ali nije poznato je li među njima bilo i maloljetnica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79