U USK oko 6.000 migranata: Mještani se žale da im uništavaju usjeve, na granici “borba mačke i miša”

Migrantska kriza i dalje je aktuelna tema u Unsko-sanskom kantonu, gdje se prema nekim procjenama trenutno nalazi oko šest hiljada migranata.

Samo jučer policajci MUP-a USK u jednom napuštenom objektu u Bihaću zatekli su između 500 i 600 migranata. Prilikom dolaska policije, dobar dio njih uspio je pobjeći, te su policajci na kraju oko 450 migranata smjestili uu kamp “Lipa”. Međutim, tu se se neće dugo zdržati.

Kako nam je kazao Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK, veliki broj migranata koji su zatečeni u napuštenom i devatiranom objektu nekadašnjeg preduzeća “Krajinametal” već ranije je registrovano u kampu “Lipa”.

– Skoro polovina migranata koje smo našli u “Krajinametalu”, već su bili u “Lipi”. U kampu ima dovoljno mjesta i svi oni koje smo tamo prebacili su smješteni. Oko 150 migranata je uspjelo pobjeći, a tom prilikom povrijeđen je i jedan policajac – kazao je Šiljdedić.

Povrijeđen policajac

Objasnio je kako je policajac zadobio lakše povrede. On je, kako je kazao, pokušao zaustaviti jednog od migranata prilikom bijega, ali ga je migrant tom prilikom jače odgurnuo i odbacio na zemlju.

Migrant koji ga je odgurnuo nije uhvaćen, uspio je pobjeći. U pitanju su lakše povrede, ali da bi izbjegli da budu uhvaćeni, spremni su uraditi bilo šta. Nije rješenje ni to što su smješteni u “Lipu”, u kampu se ne zadržavaju. Obično tu prenoće, ujutro doručkuju ili ostanu na ručku i opet dolaze u grad. Tako da se nikada sa sigurnošću ne može reći koliko ih trenutno ima u kampu. Ujutro je tu najviše migranata, a prilikom prebrojavanja popodne ili navečer taj broj je obično dosta manji – istakao je.

Kod kampa “Borići”, tačnije Đačkog doma gdje su smještene migrantske porodice s djecom, jučer je uklonjeno i improvizovano šatorsko naselje.

– Oni su tu došli i postavili šatore. Onda je došla i policija, jer ne mogu biti u parku i u improvizovanom kampu. Tu je bilo nekih 50-ak migranata. Budući da se dijelom radilo o porodicama s djecom, u kamp “Boriće” smješteno je 20-ak migranata, a oko 30 odraslih je također prebačeno u kamp “Lipa”, dok je improvizovano šatorsko naselje uklonjeno – dodao je Šiljdeić.

Naš sagovornik je kazao kako u kampovima na području USK trenutno ima smještenih oko 3.000 migranata, a da se još najmanje toliko nalazi po privatnom smještaju, napuštenim objektima, zgradama, starim firmama…

– Ne može se reći egzatna brojka, to su neke naše procjene. Pošto je sada lijepo vrijeme, borave i po livadama i u šumskom području. Neki su već na putu prema Hrvatskoj, neki prema našem kantonu dolaze iz RS-a, ali sigurno ih ima ukupno oko šest do sedam hiljada.

Sigurnosna situacija

Sigurnosna situacija zbog velikog broja migranata u USK od početka migrantske krize je, kako je kazao Šiljdedić, složena, ali kantonalna policija se svim silama trudi držati je pod kontrolom.

– S vremena na vrijeme ima incidenata. Bilo je ubistava, pokušaja ubistava, krađa, njihovih međusobnih tuča. U posljednje vrijeme građani prijavljuju i da im migranti čine štetu u baštama, da im naprimjer vade krompri i luk, beru voće i uništavaju usjeve. Svakodnevno bude nekih sitnijih intervencija. Ili građani zovu za pomoć ili oni međusobno imaju neke sukobe. Što je veći broj migranata u kantonu, to su veće šanse da će doći do incidenta. Ne može se reći da situaciju ne držimo pod kontolom, ali to je sigurno dodatni svakondevni posao – istakao je.

Kao što je već svima poznato, niko od njih nema namjeru ostati u BiH i krajnji cilj im je doći do zemalja Zapadne Evrope prenosi Faktor.

– Konstantna je to borba mačke i miša, što oni zovu “game”. Migranti pokušavaju preći granicu, hrvatska policija ih ovdje vraća. Oni koji uspiju-uspiju, koji ne-vrate ih nazad i onda pokušavaju ponovo – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79