U utrci još tri hiljade glasova: Dijaspora odlučuje pobjednika u Srebrenici

U Srebrenici je još neizvjesno ko će osvojiti načelničku poziciju. Do sada je obrađeno 50 posto biračkih mjesta, a u vodstvu je i dalje aktuelni načelnik i kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić, koji je sinoć do 17 sati imao 61,47 posto glasova, a kandidat probosanskih stranaka Alija Tabaković 37,66 posto.

Očekuju se i dalje glasovi putem pošte i odsustvu. U igri je više od 3.000 glasova.
Tabaković se jučer nije oglašavao. S druge strane, Sadik Ahmetović, šef izbornog štaba koalicije “Moja adresa Srebrenica“, kazao je za Avaz da se čekaju glasovi u odsustvu, a takvih je 1.775.

– Riječ je glasovima iz Federacije. Sada je u toku njihova obrada u Sarajevu. Osim toga, ostaje obrada 1.600 glasova putem pošte. Ako sve bude uredu, mi očekujemo pobjedu Tabakovića. Ne, istina, ubjedljivu, ali s nekoliko stotina glasova više. Ponavljam, mi ne možemo utjecati na glasove poštom. To je proces koji će potrajati. Ali je ključno da stignu u Centralni birački štab – kaže Ahmetović.

Kako je pojasnio, na glasove poštom, čekat će se deset dana.

– Sve zavisi sada od kargo letova. Pitanje je hoće li sve stići u Centar za brojanje iz dijaspore. Mi vjerujemo da će Tabaković na kraju pobijediti, ali mi ne možemo utjecati na ove okolnosti s poštom. Imamo informaciju da smo blizu pobjede, ako sve bude kako treba – kaže Ahmetović.

Preksinoć oba tabora proglasila pobjedu

Preksinoć su oba tabora proglasila pobjedu. Bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković na svom Facebook profilu čestitao je pobjedu Tabakoviću, napisavši da je u prednosti. No, podaci CIK-a za sada tvrde drugačije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79