U Varešu se nadali čudu, je li se čudo i dogodilo?

Priča o nalazištima zlata, odjeknula je diljem regije.

U Varešu ima zlata, a ima i suživota. Ovaj grad je ponovno u fokusu javnosti, nakon što je australijska kompanija završila analize. Kažu da su u ovom siromašnom gradiću u našoj zemlji našli ogromne količine plemenitih metala.

Stoga, zlatna groznica u Bosni i Hercegovini sada i službeno može početi.

Vareš, još jedan siromašni bh. gradić, koji je nekada prehranjivao brojne porodice, zahvaljujući rudnom bogstavu, opet je u središtu zanimanja javnosti, donosi televizija N1.

Priča o nalazištima zlata, odjeknula je diljem regije. A o njoj razgovaraju i dvojica mještana Vareša, Zdravko i Džemal. Obojica u poznim godinama, očekuju da će ova priča biti dobar “vjetar u leđa ” cijeloj općini.

“Prije se kopalo, ali nije bilo suvremene opreme kao što je sada. A mi se nadamo, Vareš poslije svih ovih događaja je siromašna općina. Omladina odlazi iz Vareša, pa se nadam da će biti nekog potencijala da se omladina zaposli”, kazao je za N1 mještanin Džemal Kondžić.

Ali i da živi skupa, bez obzira na vjeru i naciju, poručuju sugovornici, navodeći i svoj primjer.

“Ja njemu odem na Bajram, on meni dođe na Božić i takvi smo od prvog dana. Ja sam se vratio, bio sam izbjeglica, on je ostao u Varešu. I danas smo najbolji prijatelji”, dodao je mještanin Zdravko Đurđević.

Da Vareš živi suživot i da treba biti primjer i drugim sredinama, potvrđuje i prvi čovjek ove općine. S pričom o zlatnoj groznici, traže novu šansu, poručuje načelnik Marošević.

“Vareš će ići nekim sasvim drugim putem, rudarskim putem i sigurno jedna svijetla budućnost, pa neka se to zove i zlatna groznica, dapače, zašto bi se opirali”, izjavio je načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

I neće, osobito, nakon što je australska kompanija Adriatic Metals završila procjenu potencijalnih nalazišta i otkrila da su našli ogromne količine plemenitih metala. Pokazala su istraživanja na Veovači, da ima i cinka i olova i barita, srebra, a čini se i zlata. Mehanizacije trenutno nema, no ima je na drugom mjestu, mjestu Rupice, gdje je također pronađeno zlato.

“Znači, nastavit ćemo geološka ispitivanja, bušenja na lokalitetima, gdje pretpostavljamo da ima cinka, olova, barita, a bilo bi dobro da se nastavi i ova priča i sa zlatom i sa srebrom i da na taj način pokušamo uvećati rezerve ovih skladišnih metala i da dovedemo ovaj projekt ekonomski opravdan”, kazao je Miloš Miša Bošnjaković, član Uprave i suvlasnik kompanije “Adriatic Metals”.

A to isto zlato je zantrigiralo i turiste, kažu turistički djelatnici, dodajući kako osim iz BiH najviše gostiju imaju iz Njemačke, Francuske, Austrije, Turske, te SAD-a i Kanade.

“Obično ljudi pitaju, što mi znamo o tome, kako ide iskopavanje, znamo li koje su lokacije”, kazao je Admir Čizmo, turistički vodič. Pitat će zasigurno i dalje, jer zlatna groznica u Bosni i Hercegovini tek je počela.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79