“U Vladi FBiH shvatili kako spriječiti poskupljenje goriva, samo što kasne 27 godina”

“Tek sad kad je totalno zakrizilo Uprava terminala i vlade Federacije počela je razmišljati o obnovi tih terminala i stvaranju nekih rezervi s kojim bismo, da Vlada poduzima određene mjere koje bi na neki način mogle spriječavati nagle cijene i skokove goriva. Znači, kasnimo s realnim stanjem 27 godina”, kaže Tomislav Majić iz Udruge poduzetnika Link, Mostar

Zbog vrtoglavog rasta cijena goriva u našoj zemlji, koje donosi i poskupljenje drugih roba i usluga, na direktnom udaru su svi građani.

No, posebno su ugroženi poduzenici iz oblasti transporta i radna mjesta u toj oblasti, upozoravaju iz udruge poduzetnika LINK iz Mostara.

Nafte neće nestati, problem su cijene koje divljaju, kažu nadležni.

Premijer Federacije Fadil Novalić je kazao kako je trenutačno jedino rješenje za ublažavanje šokova na tržištu skladište naftnih rezervi na čemu Vlada intenzivno radi. A robnih rezervi gotovo da i nemamo, piše BHRT.

Operator-Terminali Federacije kao korporacija trebali bi imati određene količine zaliha naftnih derivata, međutim posljednjih gotovo 30 godina nisu imali riješene imovinsko-pravne odnose kako bi investirali i povećali gabrite skladišta.

Trenutno u naftnim zalihama na području Federacije ima sedam miliona litara nafte.

“Imamo nešto uskladišteno u terminalima tečnih tereta u Živinicama, ali to, moram biti iskren, nije dovoljno, za one stvarne potrebe koje bi nam trebale. Da imamo sve potrebne kapacitete, i da su isti zapunjeni do kraja, koliko bi to moglo vremenski rješiti, mi ne možemo riješiti pitanje do kraja života, ali u određenom momentu možemo utjecati na ovo divljanje cijena”, kaže Hermedin Zornić predsjednik “Operator – Terminali Federacije”.

Upravo divljanje cijena goriva na tržištu moglo bi se spriječiti robnim rezervama nafte. Svjesni su toga i u Vladi Federacije. Premijer Fadil Novalić je kazao kako se intenzivno radi na povećanju kapaciteta skladišta naftnih terminala, trenutno u Blažuju čiji će kapacitet biti 42 miliona litara nafte. No, to skladište će biti završeno tek za godinu dana.

“Tek sad kad je totalno zakrizilo Uprava terminala i Vlade Federacije počela je razmišljati o obnovi tih terminala i stvaranju nekih rezervi s kojim bismo, da Vlada poduzima određene mjere koje bi na neki način mogle spriječavati nagle cijene i skokove goriva. Znači, kasnimo s realnim stanjem 27 godina”, kaže Tomislav Majić iz Udruge poduzetnika Link, Mostar.

Opširnije u prilogu BHRT-a:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79