U Zagrebu nađene mrtve čigre, imale su visokopatogeni soj ptičje gripe

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U dvije crvenokljune čigre, uginule na području Zagrebačke županije, na jezeru Siromaja, danas je utvrđena visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Ministarstva su podsjetili subjekte koji drže perad i ptice u zatočeništvu te lovoovlaštenike na primjenu općih mjera biosigurnosti, prenosi Index.hr.

Naveli su i da je zbog rizika od pojave i širenja influence ptica te u svrhu njenog ranog otkrivanja i sprječavanja daljnjeg širenja, na čitavom području Republike Hrvatske i dalje na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099 439 2507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica, stoji u priopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79