U Zagrebu pacijentu transplantirali pet organa u manje od šest sati

Danas je u Kliničkoj bolnici Merkur održana konferencija za medije povodom prve multivisceralne transplantacije pet organa kod jednog pacijenta. Transplantirani su želudac, tanko i debelo crijevo, jetra te gušterača.

– Povod za ovu konferenciju je izniman uspjeh koji je transplantacijski tim KB-a Merkur izveo prije tri dana. Tada je napravljena multivisceralna transplantacija pet organa kod jednog čovjeka. Time su KB Merkur i transplantacijski tim dokazali da se ovdje radi o stvarnom centru izvrsnosti, kazao je ravnatelj ustanove, prof. dr. sc. Mario Starešinić.

– Ovakav tip operacija se izvodi samo u 11 europskih centara. Godišnje se izvede 10 takvih transplantacija u cijeloj Europi. Sa zadovoljstvom mogu reći kako je pacijent dobro i da se dobro oporavlja. Naravno da bez darivatelja sve to ne bi bilo moguće. Darivatelji su prvi i najosnovniji stup ovog programa, dodao je.

– Ovo je uspjeh cijelog tima. Pojedinac ne može ništa sam napraviti. Ako tim ne sudjeluje, vi nemate uspjeh. Mi smo tako dobro uigran tim, a to se vidi i po ovome. Ako govorimo o ovih pet organa, vi morate biti u koordinaciji s oba tima. Vrijeme tzv. hladne ishemije mora biti što kraće, naglasio je prof. dr. sc. Stipislav Jadrijević.

– U Osijeku su bili organi. Donor je bio u Osijeku. Mi smo ovdje u Merkuru bili non-stop u komunikaciji. Kad je eksplantacijski tim došao, sve je bilo spremno za ugradnju tih organa. Uspjeli smo u manje od šest sati ugraditi svih pet organa. Sve dobro zasad funkcionira. Nismo imali komplikacija, nadam se da ih i ubuduće neće biti, naveo je.

Inače, danas obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa. Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađen 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79