U Zagrebu preminuo dječak od 13 godina: Popio veću količinu energetskog napitka

rije nekoliko dana u Zagrebu je preminuo dječak od 13 godina. Dječak je kobnog dana išao s prijateljima u kino te su se nakon toga utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju. U jednom trenutku nesretni dječak se samo srušio. Hitna pomoć je brzo reagirala i prevezla nesretnog dječaka u bolnicu. Tamo su ga pokušali reanimirati, ali sva nastojanja bila su neuspješna te je dječak preminuo.

Ultrazvuk srca koji je napravljen pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića, piše Večernji list.

Prema saznanjima dječak je toga dana u kinu popio veću količinu energetskog napitka. Kako se neslužbeno doznaje, ne može se sa sigurnošću utvrditi je li velika količina kofeina i taurina iz pića uzrokovala smrt.

“Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam”, rekao je u svojoj izjavi za Večernji list dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu.

Sastojci koje sadrže energetski napici dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posljedice na čitav organizam.

“Energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan”, opisuje dr. Rubić.

Još prije tri godine u Hrvatskom saboru pokrenuta je inicijativa za zabranu prodaje energetskih napitaka osobama mlađima od 18 godina. Međutim, tada ta inicijativa nije prošla.

Jedna limenka energetskog napitka, ovisno o veličini, sadrži između 80 i 150 miligrama kofeina, ali to može biti i 320 mg. Prihvatljiv dnevni unos kofeina varira od osobe do osobe, ali za većinu pa i za adolescente to je oko tri miligrama po kilogramu tjelesne težine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79