U Zagrebu redovi, u Srbiji masovna vakcinacija: BiH i dalje “ključne sljedeće dvije sedmice”

Iako je vakcinisanje u Zagrebu počelo jutros u 9, građani su se na lokaciji počeli pojavljivati već oko 6 sati, sve kako bi što prije dobili svoju dozu vakcine.

Jako puno starijih građana danas je došlo u pratnji svoje djece, unuka i drugih članova porodice.

Jedna je Zagrepčanka rekla:

– Tu sam da se napokon vakcinišem pa da više ne moram misliti o tome. Godinu nam govore da možemo umrijeti ako se zarazimo, da je opasno za nas. Samo da se vakcinišemo pa da mogu mirna na pijacu – kazala je gospođa.

– Čekam tu od pola 9, rekla mi je doktorica da dođem između 9.30 i 10 – govori gospođa Saja (83). Vakcinu je jedva dočekala.

– Nedostaje mi odlazak u trgovinu normalan, nedostaju mi šetnje, moje prijateljice. Posljednju godinu izbjegavam baš sve. Zet je došao sa mnom da ne budem sama, uzeo je slobodan dan. Treba sad primiti prvu vakcinu, pa drugu. Onda će se malo lakše živjeti – kaže ona.

Na vakcinisanje ulaze u grupama po osam, piše 24sata.hr.

– Sve je uredu, ništa strašno. Mali ubod, jedva sam ga osjetila. Bojala sam se jer sam vidjela na TV-u onu iglu, ali ništa – govori jedna gospođa.

Vakcinisanje građana u Srbiji (Foto: Anadolija)

U susjednu Srbiju jučer je stiglo još 96.800 doza vakcina protiv COVID-19, i to 50.000 doza ruskog Sputnik V i 46.800 doza vakcina Pfizera i BioNTecha.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija potpisala ugovore za nabavku 12.332.200 vakcina, da je oko dva miliona stiglo, a da je za isporuku ostalo još oko 10 miliona vakcina koje će stići do kraja aprila.

U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.230.836 vakcinacija protiv koronavirusa i 428.202 revakcinacije.

I dok u Zagrebu građani stoje u redovima, a vakcinišu se masovno i u susjednoj Srbiji, u Bosni i Herecegovini raste broj zaraženih, bilježi se svaki dan dvocifreni broj umrlih od COVID-19, a u Vijeću ministara nemaju pojma kad će stići vakcine.

Da će Bosna i Hercegovina sredinom februara u prvoj pošiljci dobiti 23.400 Pfizer/BionTech vakcina protiv COVID-19, a do kraja mjeseca od 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO doza posljednja je konkretna informacija koja je prema našoj zemlji upućena iz sjedišta Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

Informacija je to koja je jučer za Faktor proslijeđena iz Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) kao odgovor na pitanje – da li oni kao specijalizirana organizacija vlasti, koja je preuzela naručivanje vakcina protiv COVID-19, znaju kada će u BiH stići prve doze!?

– Iako smo u svakodnevnoj komunikaciji sa Uredom GAVI, još nema preciznih podataka kada bi vakcine mogle biti isporučene BiH – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79