U zatvoru se potukli Zijad Turković i Đorđe Ždrale? Razlog sukoba odranije nerazjašnjeni računi

Zijad Turković, koji u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnom Sarajevu izdržava kaznu zatvora od 40 godina, prije sedam dana imao je fizički sukob sa zatvorenikom Đorđem Ždralom u kojem je izvukao deblji kraj, piše Oslobođenje.

Incident se desio na drugom spratu zatvora u dnevnom boravku, gdje zatvorenici provode vrijeme kada nisu u svojim ćelijama.

Turković je osuđen na 40 godina zatvora

Prema izvoru bliskom bh. pravosuđu, Ždrale je pesnicama napao Turkovića i nokautirao ga. Tuča je trajala nekoliko minuta dok nisu stigli zatvorski čuvari koji su ih razdvojili. Turković je potom odveden u ambulantu gdje su mu sanirane modrice (radi se o lakšim povredama), dok je Ždrale vraćen u ćeliju.

Ždrale je zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera osuđen na 20 godina zatvora

Razlog sukoba su navodno njihovi odranije nerazjašnjeni računi, ali i ponašanje Turkovića u zatvoru.

Iz državnog zatvora se oglasio direktor, koji je rekao da sve što se desilo “nije vrijedno pomena”.

– Vjerujte da je to nešto ozbiljno bilo ja bi znao, znalo bi Ministarstvo pravde BiH. Od toga nema ništa. To je neki populizam. Slobodno recite da je to nešto što nije vrijedno pomena. I meni je ovo iznenađenje što se piše da je bila neka velika tuča. Da je nešto bilo, ja bi to rekao, to mi je dužnost da kažem. Da se mi razumijemo, znate vi ko gore leži, kakvi su ti ljudi. Ali, to da je bilo neko nokautiranje, pa nema od toga ništa – rekao je poslijepodne Perković za Avaz.

Podsjetimo, 2015. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreklo je konačnu presudu Turkoviću od 40 godina zatvora. Sa njim su osuđeni Milenko Lakić (35), Muamer Zahitović (tri), Saša Stjepanović (12) i Fadil Aljović (pet) zbog učešća u pet ubistava, tri pokušaja ubistva, šverca droge, pljačke 2,5 miliona KM ABS banke… Ždrale je zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a, 7. juna 2000. u Bijeljini, osuđen na 20 godina zatvora. U septembru 1996. osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubistva Gorana Batinića, ali je odležao pet godina i tri mjeseca, jer ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS-a Mirko Šarović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79