U Zavodu Pazarić radi 17 osoba s istim prezimenom!

U medijima su se ponovo pojavile uznemirujuće informacije o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Oslobođenje piše o navodima zaposlenica koje ukazaju mobing ali i užasne uslove u kojima borave pa i umiru štićenici Zavoda.

Na optužbe koje su isplivale u javnost, u “Novom danu” N1 televizije odgovorio je direktor Zavoda Pazarić, Samir Suljagić koji je demantovao te navode naglašavajući da se stanje u ovoj ustanovi znanto popravilo od onog kojeg je zatekao kada je tek preuzeo ovu funkciju. Kako kaže, kada je tek došao u Zavodu Pazarić je bilo 17 zapsolenih osoba s isitim prezimenom.

Naime, njegovateljice za medije su kazale da trpe mobing s obzirom na to da ih je jako mali broj angažovan za njegu štićenika koji su hiperaktivni i koje ne smiju ostaviti same ni minutu.

“Prije svega mora se identifikovati o kojim njegovateljicama je riječ i o kakvoj vrsti mobinga se radi te na koji način se on provodi. Mobing je teška kvalifikacija i on mora da se rješava pred nekim drugim organima, na medijima. Ja sam prije godinu u vašoj emisiji najavio da ćemo doći do treće faze kada ćemo morati reekonstrukciju kompletnog uposlenog kadra jer je prema nalazima inspekcije utvrđeno da je riječ o velikom broju osoba koji su stihijski zapošljavani, bez određenih potreba, a istovremeno nedostaje dio stručnog kadra. Javnost mora znati da se mi ne finansiramo iz budžeta već svaki svoj fening trebamo zaraditi i budžet osigurati od pruženih usluga. Ako imate određeni broj zaposlenih za koje možete isplaćivati plate to znači da ne možemo primiti drugi broj zaposlenih koji je potreban ovoj ustanovi”, kazao je Suljagić.

Dalje je pojasnio da postoji Pravilnik kojim se propisuje broj osoba koje se mogu zaposliti u socijalnoj ustanovi naglašavajući da je on na nekakvom minimumu.

“Ako mene kao stručnjaka pitate da li imamo dovoljan broj zaposlenih stručnjaka ja vam nikad ne mogu reći čak i da ih ima onoliko koliko treba da je taj broj dostatan jer njih nikad nije viška. Imamo 341 štićenika od nekog optimalnog broja kojeg možemo imati, a to je 335. Od toga imamo još sigurno oko 30 zahtjeva na čekanju za prijem štićenika u zavod i ovo je nekakav maksimalan broj štićenika kojeg mi možemo u ovom trenutku zbrinuti. Kada je riječ o njegovateljicama, resorno Ministarstvo je prije dvije godine preko Službe za zaošljavanje odobrilo nam određeni broj zapošljavanja kroz sufinansiranje projekata zapošljavanja i mi smo na taj način primili 16 osoba. Druga je stvar što se radi o jednom broju radnica koje godinama rade u zavodu, koje su pred penziju i profesionalno su potrošene i koje ne mogu odgovoriti zahtjevu koji se od njih očekuje. Imamo također i određen broj onih koji ne ispunjavaju uslove za određeno radno mjesto. Mi smo rekli da ih nećemo otpustiti i da se nećemo koristiti tom metodom, ali smo također odmah naglasili da ćemo zbog toga morati trpjeti određene posljedice kako niko od njih ne bi ostao bez posla. Paralelno s tim smo imali manjak defektologa, logopeda, pedagoga i sve smo paralelno u ovoj godini uspjeli zaposliti kako bismo uspjeli zadovoljiti zakonski minimum. Nismo zadovoljni naravno, ali nastojat ćemo poboljšavati situaciju”, istakao je Suljagić.

Ines Kavalec, predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu”, kazala je da redovno traže izvještaje o stanju u ovoj ustanovi.

“Ako se vraatimo na period od prije dvije godine kako je zavod Pazarić postao aktuelna tea, ono što su inspekcije utvrdile i o čemu sam i ja govorila jeste da je tamo bilo zapošljavanja na načine da je svako nekog svog zapošljavao bez obzira na njegove kompetencije i profesionalnost, dakle, to je bila ustanova kojom se niko nije bavio. Moramo imati na umu da taj posao trebaju obavljati stručne i empatične osobe s obzirom na to da su tu štićenici koji imaju poteškoće u razvoju i izražene mentalne poteškoće. Shodno tome, mi iz udruženja pozdravljamo takvu vrstu sistematizacije radnih mjesta”, navela je Kavalec.

Suljević dalje ističe da pokretanje medijske ponovne priče o Pazariću ima drugu pozadinu.

“Poznato je da se većina krivičnih postupaka dobija upravo u narednim mjesecima svoj epilog. Na ovaj način ljudi koji se bave time pokušavaju da utječu na ishod tih presuda. Pored tih postupaka koji su u toku, jedan veći broj istraga su u završnoj fazi kada je u pitanju poslovanje zavoda i nečasnh radnji koje su se desile u određenom periodu. Rijetko se pojavljujem u medijima jer ne želim da na bilo koji način utječem na te istrage, neka nadležni urade svoj dio posla. Druga stvar je kada se nastoji privući medijska pažnja na neutemeljen način. Najveći problem koji smo zatekli jeste stihijsko zapošljavanje i nepotizam jer je u zavodu zaposleno 17 osoba s istim prezimenom. Ako uzmete rodne listove za ženske osobe i vidite djevojačko prezime to je da padnete u nesvijest. Ja sam pozao novinarku da dođe i da se na terenu utvrdi da li su takvi navodi tačni. Imamo zalihe hrane, vešeraji rade, a stanje i dugove koje sam zatekao su ogromni. A danas kada pričamo mi nemamo više nijednu neplaćenu fakturu. Zavod Pazarić je trenutno najsolventniji u općini Hadžići i tek sada kada smo riješili probleme negativnog poslovanja, mi možemo ići u realizaciju narednih planova. Demantujem sve ove navode koje su se pojavile u tekstu Oslobođenja”, naglasio je Suljević tačno navodeći o čemu je zapravo riječ.

Kavalec je dodala da je bila u posjeti Pazariću navodeći da su evidentne promjene.

“Te promjene su evidentne počevši od samog izgleda objekta do same strukture rada. Prošli smo sve radionice koje imaju, a među kojima su sobe za logopedsku i fizikalnu terapiju što zavod do sada nije nikada ni imao do toga da ono što je svima nama svijetla tačka jeste da se već djeca iz Pazarića moraju slati u obrazovne ustanove, pa sam tako vidjela autobuse kojima su oni odvoženi tamo. Stanje nije idealno, ali je veliki pomak. I ako se nastavi ovako raditi, Pazarić bi mogao biti odgovor na vječito roditeljsko pitanje šta će biti s mojim djetetom kada mene jednom nestane”, zaključila je Kavalec.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79