U zemljotresu oštećen Historijski arhiv Sarajevo

Današnji jaki zemljotresi s epicentrima u Albaniji (03.54 sati) i Bosni i Hercegovini (10.20) uzrokovali su manju materijalnu štetu i na depo-prostoru JU Historijski arhiv Sarajevo u Čadordžinoj ulici, saopćili su iz ove ustanove.

“Pored oštećenja na zgradi depoa nastalih u ranijim periodima, a čiji su uzrok starost objekta, nakon tri jača zemljotresa uočene su nove, veće pukotine u zidovima zapadnog krila objekta, ali i na drugim mjestima. Novonastale pukotine upućuju na smanjenu stabilnost objekta, te sa razlogom strahujemo za sigurnost naših uposlenika, ali i opstanak vrijedne arhivske građe pohranjene u našem depou. Stabilnost zapadnog krila zgrade je vidno narušeno, a vibracije su osjetne čak i pri prostom koračanju kroz oštećene prostorije – istakli su iz JU Historijski arhiv Sarajevo, dodavši:

“I prije ovih oštećenja, stabilnost objekta je bila kompromitirana njegovom starošću. Sada opravdano pretpostavljamo da objekat više neće moći izdržati težinu arhivske građe pohranjene u njemu, a u opasnosti su i djelatnici arhiva koji svakodnevno vrše istraživanja arhivske građe kako bi svi subjekti koji se obrate našem Arhivu, mogli ostvariti svoja prava za što im je arhivska građa i potrebna

U depou u Čadordžinoj ulici, u objektu bivšeg Vakufskog sirotišta, izgrađenom 1911. godine, smješteno je gotovo 85 posto arhivske građe koju čuva gradski Arhiv Sarajeva.

“Posebno želimo napomenuti da su i ovakvi, neuslovni smještajni kapaciteti, dupke ispunjeni arhivskom građom, a novi prostori nikada nisu osigurani te se naša ustanova sada nalazi u nezavidnom položaju i zbog toga pozivamo nadležne da ulože dodatne napore na rješavanju problema zanemarivanih desetljećima, a s kojima se danas suočava JU Historijski arhiv Sarajevo”, naglasili su iz JU Historijski arhiv Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79