U Zenici 12 sati pred izbore nisu kompletirani birački odbori

Konačan spisak biračkih odbora, predsjednika i zamjenika, u Zenici nije poznat ni 12 sati prije otvaranja 142 redovna biračka mjesta, javlja BHRT.

Zamjenski predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Zenica Muamer Kovač danas je kratko potvrdio da, kako je istakao, imaju mnogo problema sa odustajanjem predsjednika i članova biračkih odbora zbog čega su i danas, dan prije izbora, upriličene obuke za članove biračkih odbora i da bi sve trebalo biti u zadatim rokovima urađeno.

Međutim, iako je u članu 5.3 Izbornog zakona BiH navedeno da općinska izborna komisija, u skladu s uputstvom CIK BiH, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta na dan izbora, dostavlja biračkom odboru birački materijal, uključujući odgovarajući broj glasačkih kutija, glasačkih listića i kandidatskih listi, izvod iz Centralnog biračkog spiska za određeno biračko mjesto i obrazac zapisnika o radu biračkog odbora o čemu se sačinjava zapisnik koji potpisuju svi članovi biračkog odbora, ovaj član Izbornog zakona nije mogao biti ispoštovan jer do 19 sati nije sačinjen i objavljen konačan spisak predsjednika i ostalih članova biračkih odbora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79