U Zenici podijeljeno 100 ruža povodom Svjetskog dana hidžaba

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba.

Podjelom ruža ovaj dan na simboličan način obilježen je i u našem gradu u organizaciji Odjela za brak i porodicu Muftiluka zeničkog.

“Jutros smo organizovali prijem kod muftije, a uradili smo promotivne plakate koje smo lijepili na svim frekventnim mjestima kao i u elektronskoj formi.

Ove godine svjetski dan hidžaba prvi put obilježavamo na otvorenom, a bit će obilježen u svim medžlisima Muftiluka zeničkog. Cilj je promocija hidžaba, podrška svim ženama koje ga nose ali i razbijanje nekih predrasuda koje se u ovim turbulentnim vremenima nameću”, kazala je Mevlida Adilović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftiluka zeničkog.

Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Željela je pokrenuti aktivnu kampanju kojom bi senzibilizirala sve one koji imaju određene predrasude, stereotipe prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke.

Ova mlada studentica na taj način željela je promovisati vjersku toleranciju i razumijevanje.

Na Trgu Alije Izetbegovića članice Odjela za brak i porodicu Muftiluka zeničkog sugrađankama su podijelile stotinu crvenih ruža. (B. D.)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79