U Zetri danas vakcinacija samo građana koji su prethodno obaviješteni, ostali čekaju nove doze

Proces vakcinacije građana Kantona Sarajevo u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) se i danas odvija. Međutim, vakcinisati se mogu isključivo oni koji su prethodno obaviješteni.

Potvrdio je to za Klix.ba Arman Šarkić, član Kriznog štaba i glasnogovornik Doma zdravlja KS.

“Vakcinacija se održava samo za one građane koje po ranijem rasporedu obavještavamo putem aplikacije. Dakle, ulazak je kontroliran”, rekao je Šarkić.

Pojasnio je i kako je dobna granica za vakcinisanje pomjerena.

“Nastavak vakcinacije se očekuje kada nove doze prođu procedure i budu na raspolaganju u Zetri. Ovaj kontingent je relativno mali i obuhvata 5.282 doze. Dijelom smo spustili granicu te ona sada obuhvata osobe od 70 godina prema gore uz bolesnike koje smo već pominjali. To su hemodijalizni i onkološki pacijenti i pacijenti s transplantacijom”, kazao je.

Napomenuo je da se nenajavljene osobe ne mogu vakcinisati zbog problema s manjkom doza.

“Nažalost, to je opet relativno mali broj doza i trajao je neka tri do četiri dana. Suštinski, nema dolazaka mimo aplikacija jer ne raspolažemo s dovoljnom količinom. U Zetri se paralelno imunizira Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, o čemu je javnost već obaviještena. Za sve ostalo ćete biti blagovremeno informisani kada budemo dobili veće doze”, izjavio je Šarkić.

Jutros do 9 sati su date 182 doze vakcine. Za sutra je ostalo 60 doza za hemodijalizne pacijente i pacijente s transplantacijom, potvrdio je Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između zdravstvenih ustanova za vrijeme pandemije u Kantonu Sarajevu.

“Zbog nedostatka vakcina Zetru smo morali zatvoriti već u 10 sati, a sutra se nastavlja davanje 60 doza za pomenute grupe pacijenata. Isporuku koja stiže putem COVAX sistema očekujemo vrlo brzo kako bi nastavili s imunizacijom po planu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo”, rekao je.

Naveo je kako nijedna doza nije “propala”.

“Naglašavam da su sve doze koje su donirane putem Republike Kine i Turske kroz mehanizam EU potrošene bez ‘propadanja’ ijedne doze, tj. njih nešto više od 5.200”, zaključio je Spahić.

Od raspoloživih 5.282 doza, prvog dana je vakcinisano 803, drugog 2.337, a jučer 1.896 osoba. Danas je vakcinisano 186 osoba. Zbog manjeg broja preostalih doza, sutra, u petak, 14.05.2021. godine Zetra će raditi samo u prvoj smjeni tj. od 8 do 14 sati – piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79