U Živinicama se gradi fabrika vrijedna preko 20.000.000 KM

U poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama u toku je izgradnja nove fabrike vrijedne preko 20 miliona konvertibilnih maraka.

Naime, domaća firma DISK Živinice investirat će preko 20 miliona konvertibilnih maraka u novu fabriku za proizvodnju poliuretanskih termoizolacionih panela u Gradu Živinice.

Riječ je o domaćoj firmi koja posluje u Gradu Živinice već 26 godina. Od osnivanja do danas firma je u stalnom porastu proizvodnje i poslovnih rezultata. Firma Disk je danas specijalizovana za trgovinu građevinskim materijalima, proizvodnju limenih krovova i fasada i među vodećim je kompanijama u toj djelatnosti.

Završetak radova i otvaranje nove fabrike, prema riječima direktora Zijada Selimovića, planirani su za početak 2023. godine.

Otvaranjem nove fabrike otvorit će se nova radna mjesta za upošljavanje radnika.
Podrška Grada Živinice

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića podrška Gradske uprave Živinice svakom investitoru koji želi otvarati proizvodne pogone na području Grada Živinice jedan je od prioritetnih ciljeva Gradske uprave Živinice.

Naime, administracija Grada Živinice na čelu sa gradonačelnikom je u proteklih šest godina, razrađenim strateškim planiranjem, reformom uprave i pametnom politikom ulaganja omogućila stranim i domaćim investitorima ambijent za poslovanje u Gradu Živinice.

Uređenje poslovne zone i smanjena cijena rente po izgrađenoj poslovnoj jedinici, te dobijanje BFC certifikata, dovelo je do toga da se Grad Živinice svrsta u najpovoljnije destinacije za ulaganje u odnosu na sve druge lokalne zajednice na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Tome je u velikoj mjeri doprinijelo i formiranje Centra za biznis, te pojednostavljenje procedura. Dakle, u Gradu Živinice se za samo dva sata može dobiti dozvola za pokretanje obrta, a za 72 sata građevinske i urbanističke dozvole.

Finansijski efekti ulaganja u poslovne zone vidljivi su i u poslovnim statističkim podacima. Tako su svi parmetri prihoda, dobiti i vrijednosti izvoza duplo uvećani.

Projekat poslovne zone pokazao se uspješnim zbog povjerenja i poticaja kako domaćih tako i stranih investitora da ulažu u lokalnu zajednicu i na taj način povećavaju broj radnih mjesta.

Poslovna zona Ciljuge II bila je jedan od najvažnijih alata za stvaranje preduslova za poduzetništvo, a ulaganje u poslovne zone podstiče otvaranje novih, te rast postojećih preduzeća. To su projekti koji imaki direktan efekat na razvoj privrede ne samo lokalne zajednice, već i i cjelokupne države Bosne i Hercegovine.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića razvoj privrede je srce razvoja svake lokalne zajednice, jer je to preduslov zapošljavanje, odnosno da ljudi ostaju u našoj lokalnoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini biznisinfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79