Ubica policajca upućen na psihijatrijsko liječenje na Sokolac

Marko Šabić (44) iz Gornje Ravske kod Prijedora osuđen je na liječenje i čuvanje u psihijatrijskoj ustanovi zbog ubistva policajcaSlađenka Tubina (48) iz sačmarice, te pokušaj ubistva oca Veselka Šabića (81), a kojeg je, prema presudi, izbo nožem.

Prema presudi, koju je u petak izreklo Sudsko vijeće u Okružnog suda u Banjoj Luci liječenje optuženog sprovodit će se u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Sud je odlučio da će svakih devet mjeseci preispitivati odluku o obaveznom liječenju.

– Zdravstvena ustanova za forenzičku psihijatriju Sokolac će svakih pola godine dostavljati sudu izvještaj o zdravstvenom stanju optuženog – kazao je sudija Jukić, te dodao da je Šabiću produžen pritvor.

Šabić je, prema presudi, policajca ubio 21. aprila prošle godine u mjestu Gornja Ravska, kada je prvo, nakon svađe sa suprugom, dva puta nožem u leđa ubo oca Veselka, a koji je stao u odbranu snahe.

Na mjesto napada potom dolazi policija, ali se Šabić, kako se navodi, zaključao u toaletu sa lovačkom puškom.

Policajac Tubin, dodaje se, ušao je u kuću i tražio od Šabića da se preda i da baci oružje, ali je on otvorio vrata toaleta i na njega zapucao, te ga pogodio u stomak. Tubin je izašao iz kuće teško ranjen te je odvezen u bolnicu gdje je preminuo, dok je Šabić u međuvremenu uhapšen.

Svjedoci u ovom slučaju ranije su ispričali da je Šabić, nakon što je u kući teško ranio Tubina, pucao prema njemu dok je policajac jaukao od bolova i dok su mu drugi pokušali pomoći.

Vještak Ratko Kovačević vještačio je Šabića i utvrdio da je on, zbog njegovog psihološkog stanja i poremećaja ličnosti, opasan po okolinu pa je preporučio obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79