Ubica ratnog zločinca Marka Radića u sudnici: Cvitanović tvrdi da je unaprijed osuđen i razapet

Josipu Cvitanoviću (47) optuženom za ubistvo osuđenog ratnog zločinca Marka Radića Make (61), danas, u nastavku glavnog pretresa u Kantonalnom sudu Mostar, nije bilo jasno zbog čega je njegov zahtjev za izuzećem kompletnog Sudskog vijeća kojeg je podnio u prošli četvrtak, odbačen kao neutemeljen.

Cvitanović je, podsjetimo, tražio izuzeće Sudskog vijeća u sastavu Marin Zadrić, kao predsjedavajućeg te Erne Filipović i Zorana Krtalića, jer su mu dva člana potpisivali rješenje o pritvoru.

Nakon što mu je Zadrić, na njegov upit, odgovorio da nema pravo žalbe u vezi toga, Cvitanović se požalio na to da su mu u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Mostar sinoć dali terapiju za PTSP u 20 sati, suprotno nalogu vještaka neuropsihijatara te se postavlja pitanje, što je i njegov advokat naveo, je li sposoban pratiti tok pretresa.

Zadrić je kazao kako su date jasne upute KPZ-u da se terapija ne smije davati poslije 20 sati što je u tom slučaju, ocijenio je, ispoštovano.

Cvitanović, koji je spomenuo i to da nema nadimak Cviki, potom je, u svom obraćanju kazao da se „sud stavio na stranu kriminalne skupine predvođene tužiteljem Željkom Rezom i glavnim tužiteljem Zdenkom Kovačem“.

Detalji ubistva u Mostaru: Cvitanović pozvao na interfon Radića i sasuo smrtonosne hice

– Ja sam unaprijed osuđen, neću imati pošteno suđenje, želim da mi sudi Sud BiH i to sam zatražio od VSTV-a i svih institucija – kazao je Cvitanović, nakon čega mu je Zadrić, između ostalog, odgovorio „da je ovaj Sud mjesno i stvarno nadležan“.

No, Cvitanović nije bio zadovoljan odgovorom, pa je ponovio „da je unaprijed osuđen i razapet“.

Na to mu je Zadrić rekao da insinuira, budući da suđenje de facto nije ni počelo te da, zapravo, niko ne zna kakva će sudska odluka biti u konačnici, a nakon čega je proces nastavljen čitanjem optužnice, piše Avaz.

Ko su Josip Cvitanović Cviki i Marka Radiković Maka?

Prema optužnici, Cvitanović se tereti da je u ulici Brune Bušića, 9.novembra prošle godine hicima iz automatske puške usmrtio Radića u ulazu zgrade u kojoj je oštećeni živio, a nakon što su se prethodno, desetak minuta ranije, njih dvojica verbalno i fizički sukobili.

U uvodnim riječima, tužilac Rezo je kazao da će u cijelosti dokazati kako je Cvitanović počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, budući da je optužen i za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

S druge strane, njegov advokat po službenoj dužnosti, Semir Kajtaz je kazao kako imaju saznanja o tome da optuženi neće imati fer suđenje, a nakon što ga je Zadrić upozorio da se drži zakona, rekao je da će odbrana tokom postupka pokazati kako je došlo do tog nesretnog slučaja.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79