Ubio oficira pred djetetom, osuđen na 12 godina zatvora

BIHAĆ Presuda Harisu Baliću za bezobzirnu likvidaciju Seada Durakovića

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću izreklo je 21. februara nepravosnažnu presudu kojom je Haris Balić (38) osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora za ubistvo oficira Oružanih snaga BiH Seada Durakovića u decembru 2016. godine te za izazivanje opće opasnosti.

Duraković: Mučki ubijen
Duraković: Mučki ubijen

Udarac vozilom

Ubistvo koje je tada šokiralo Krajinu, dogodilo se 12. decembra u 21.20 sati u ulici Skendera Kulenovića u Bihaću. Duraković, koji je službovao u Banjoj Luci, vraćao se kući kad je na njega Golfom naletio Haris Balić.

Udario ga je prednjim dijelom vozila, nakon čega je Duraković pokušao bježati da spasi glavu, ali ga je Balić sustigao u dvorištu Bajre Durdžića te u njega ispalio deset hitaca. Sedam hitaca iz pištolja ČZ, kalibra od devet milimetara, ispucao je Durakoviću u glavu.

Nemilosrdnu likvidaciju svog oca, zajedno s Aminom Mušić i Adisom Škiljom, vidio je Durakovićev maloljetni sin E. D. Kad je Balić ugledao dječaka i dvoje odraslih koji su stajali na kapiji ulaza u kuću, ispalio je dva hica uzrak te krenuo prema njima, držeći pištolj u ruci.

Izrešetao kuću

Mušić i Škiljo pobjegli su zajedno s dječakom u kuću ubijenog Durakovića, nakon čega je Balić ispalio više hitaca u kuću. Meci su pogađali ulazna vrata, vrata i zid kupatila te fasadu kuće.

Ubica je potom ostavio auto i pobjegao prema svojoj kući, gdje živi s roditeljima i sestrom, ali su ga, prije nego što je uspio ući u kuću, dočekali i savladali policajci. Otac Hasana Balića daidža je ubijenog Seada Durakovića, a utvrđeno je da im je Duraković dugovao novac.

Veliki finansijski izdaci

Bivša supruga Seada Durakovića u pijanom stanju je 2010. godine terencem pokosila pješaka Jasmina Kličića na trotoaru. Osuđena je na osam mjeseci zatvora, što je zamijenjeno novčanom kaznom, koju je platio Sead Duraković. Kličiću je dosuđena odšteta od skoro 20.000 KM.

Mnogi smatraju da su veliki finansijski izdaci bili okidač da brigadir Duraković počini krivično djelo protuzakonitog posredovanja, odnosno uzimanja mita za zapošljavanje u OSBiH, zbog čega je u Sudu BiH nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora.