Ubio vepra teškog čak 220 kilograma: Faruk Rešidović ponosan kapitalcem, tuguje za svojim barijem

Faruk Rešidović, član Lovačkog društva „Soko“, u nedjelju je u rejonu Bakotića odstrijelio vepra kapitalca teškog više od 220 kilograma.

Zajedinički je to podvig lovačke grupe Ulišnjak 2, koju su pored Faruka i njegovog sina Mahira činili i Adil Bećirović, lovovođa sekcije Omerove vode te lovci Mirnes Hasanić, Mirnel Hasanić, Haris Gračić, Mevludin Šahbaz, Nirmel Avdić, Tarik Hasanić i Zlatan Međić.

Na ovaj uspjeh Faruka će zauvijek podsjećati veprove kljove koje planira sačuvati. Ipak, tužnu sjenu na cijeli događaj bacilo je stradavanje lovačkog psa, posavskog goniča Barija, koji je stradao u borbi sa veprom. Ovakav ulov puno znači za promociju Lovačkog društva „Soko“ i lovnog turizma na maglajskom području jer se vidi da Društvo raspolaže sa kapitalnim primjercima što je rezultat dobrog gazdovanja.

Rešidovići lovci već četiri generacije

U porodici Rešidović lov je tradicija. Lovili su Farukov djed i otac, sada on, a ljubav prenosi i na sina Mahira.

U porodici, ovo nije prvi kapitalni ulov. Lovnim kalendarom Društva, nedjelja je i bila previđena za izlazak na divlju svinju. Kapitalac je plod dobro organizovane hajke grupe lovaca koje je sam Faruk rasporedio u čeke, dok je lovac Mirnes Hasanić vodio „pogon“ sa svojim psom Barijem.

Pse smo pustili dosta rano, koji su brzo pronašli tragove vepra, osjetili smo to i po njihovom lavežu. Vepar je pse odvukao u gustiš i našalost, ubio Barija. U jednom trenutku krenuo je prema čeki gdje smo bili sin i ja. Odstrijeli sam ga hicima iz sačmarice. Bili smo nevjerovato uzbuđeni i sretni. Nažalost, brzo smo saznali za Barijevu sudbinu. Volio bih da ništa nismo ulovili a da je Bari, Mirnesov lovački ker, živ. Poslije se nismo mogli ni puno veseliti – ispričao nam je Faruk.

Divlje svinje uništavale ljetinu

Ovog ljeta divlje svinje pravile su dosta šteta na poljoprivrednim usjevima, a registrovan je i napad vepra na jednu ženu u rejonu Hedrovača. Adil Bećirović, inače lovovođa sekcije Omerove vode i grupovođa Ulišnjak 2, u svom četiri decenije dugom stažu nije vidio ovako kapitalan ulov prenosi 072info.

Živim na Omerdinom polju u blizini zapuštenog voćnjaka jabuke i kruške. Čitavo ljeto divlje svinje dolazile su u voćnjak, jasno ih se moglo čiti i predstavljale opasnost za mještane. Cijela je kolona znala prelaziti preko ceste, ljudi su morali zauszavljati automobile. Sada ih više nema, nema ni voća pa su se povuklu u brda radi žira kojim se hrane – ispričao je Adil Bećirović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79