Ubistva među migrantima su stalna pojava: Zločini koji će teško ikada dobiti sudski epilog

U posljednjem izvještaju o stanju sigurnosti MUP-a Unsko-sanskog kantona koji su podnijeli kantonalnoj Skupštini, opisana su ubistva trojice migranata u 2020, o čemu nije bilo mnogo informacija u javnosti, dok bi počinioci već mogli biti u bilo kojoj državi Evrope.

U slučaju dvostrukog ubistva na lokalitetu Crnaja – Šturlić kod Cazina, policija je utvrdila da je došlo do fizičkog obračuna više migranata. Po dolasku patrole i Hitne pomoći dvojica njih nisu davala znakove života. Za ubistvo ove dvojice Afganistanaca niko nije optužen jer su osumnjičeni migranti nepoznata lica. Istraga službeno i dalje traje.

Četiri mjeseca kasnije, u septembru 2020, policija iz Bihaća je pronašla ozlijeđenog migranta iz Pakistana ispred trgovačkog centra Neli. Hitno je prebačen u Kantonalnu bolnicu, gdje su mu konstatovane teške tjelesne povrede na vratu. Tri dana poslije pružene prve pomoći morali su ga prebaciti u UKC Sarajevo, gdje je nakon sedmice podlegao. I u ovom slučaju za krivično djelo ubistva tereti se NN počinilac.

MUP USK-a je protiv migranata evidentirao još dva ubistva u pokušaju, pet nanošenja tjelesnih povreda, razbojništvo i nasilničko ponašanje te dva krivična djela silovanja. Za ova djela 18 migranata je bilo pritvoreno, od čega je 11 predato Tužilaštvu USK-a. Maloljetnici se za ovakva djela ne pritvaraju.

Pored ovih zločina nad migrantima počinjenih od samih migranata, među još 42 krivična djela gdje su žrtve domaći građani, zabilježeno je 16 krađa i teških krađa, dvije razbojničke krađe i tri djela razbojništva. Ostalo su provale u kuće i trgovina narkoticima. U izvještajnom periodu policija je legitimisala 31.938 migranata u USK-u. Trenutno ih u Kantonu boravi 2.581 i policija te brojeve zasniva na izjavama koje ima od IOM-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79