Likvidacija policajca u Tarčinu je „kasni alarm“ za nadležne

Sve raspoložive policijske snage u Kantonu Sarajevo su na terenu u potrazi za počiniteljem ovog djela

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica potvrdio je da je policajac čije je tijelo pronađeno u Suhodolu kod Tarčina pripadnik snaga Federalne uprave policije koji je radio na obezbjeđenju objekta. Mediji prenose da je na mjestu gdje je pronađeno tijelo stradalog policajca nađeno i nekoliko čahura i da je preminuli policajac imao više povreda.

Sve raspoložive policijske snage u Kantonu Sarajevo su na terenu u potrazi za počiniteljem ovog djela. U međuvremenu je objavljeno da je i policija u Konjicu blokirala sve ulaze i izlaze u grad, kontrolirajući svako vozilo i legitimišući osobe u njima. U zgradi Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu upriličen je hitni sastanak rukovoditelja policijskih agencija kako bi se utvrdio plan djelovanja, ali tokom noći nisu saopćeni nikakvi detalji sa ovog sastanka.

Nerasvijetljena ubistva policajaca

Ovo je treći policajac ubijen u sarajevskoj regiji u proteklih tri i po mjeseca. Krajem oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje na dužnosti su ubijena dva policajca. Iz policije je tada poručeno kako će „sve prevrnuti” u potrazi, ali počinitelji ovog zločina još nisu uhapšeni.

Profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije Armin Kržalić kaže da je posljednje ubistvo policajca u Tarčinu „kasni alarm” za sigurnosne institucije i predstavnike zakonodavne vlasti da nešto moraju uraditi po pitanju „tolerisanja nasilja” i zločina prema policijskim organima, odnosno prema državi.

Admir Kržalić: „Ako kasni prevencija, ne smije kasniti represija”

„Mislim da smo već zakasnili sa preventivnim mjerama, ali za određene represivne mjere nije kasno, kako prema institucijama nadležnim za rad sa počiniteljima ovakvih djela, tako i prema onima koji koče proces istrage. Nije kasni ni za represivne mjere prema svima onima koji onemogućavaju ljude u sigurnosnim institucijama koji žele raditi svoj posao da rade ono za šta su plaćeni i za šta su se školovali”, kazao je Kržalić gostujući u programu BHRT-a.

Kržalić vjeruje da je „krajnje vrijeme” za sistematsku analizu policijskih organa, od segmenta opremljenosti policije neophodnim tehničkim sredstvima do rada menadžmenta.

Za ubistvo osumnjičena najtraženija osoba u BiH?

„Treba ustanoviti i da li u menadžmentu postoje ljudi koji prate i analiziraju stanje. Da li su analizirane aktivnosti nakon nedavnog ubistva dvojice policajaca u Sarajevu? To je neophodno kako ne bismo ponavljali greške, kao u slučaju nedavnog ubistva u Konjicu. Moramo vidjeti imamo li te analize ili ne? Ako nemamo, šta treba poduzeti? Ne smijemo sve ostavljati pukom slučaju”, kaže Kržalić.

Pozivajući se na neslužbene izvore, pojedini mediji prenose da je za ubistvo policajca u Tarčinu osumnjičen Edin Gačić za kojim policija već traga zbog trostrukog ubistva. Posljednje je počinio u ponedjeljak (4.2.) kada je naoružan automatskom puškom ubio S.S. u Podorašcu kod Konjica. Od tada traje policijska potraga, a Gačić je trenutno najtraženija osoba u BiH. U nedjelju (10.2.) bit će održana i hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Edin Gačić se šeta Kantonom Sarajevo

Fokus

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments