Učenici sarajevske škole organizuju projekat na temu “Stop nasilju nad ženama”

Učenici Srednje zubotehničke škole, trećeg tri razreda, rade projekat “građanin” na temu “stop nasilju nad ženama”.

Učenici ove grupe Delila Kubat, Džejna Hodžić, Amila Pirija, Imra Smajlović, Melisa Mujačić, Omar Burdžović, Amil Erović, Tajra Hamzić i Hana Tanović, ovim projektom žele da prošire svijest o nasilju nad ženama i da upoznaju njihove vršnjake o važnosti ove teme.

Ovaj problem je nažalost veoma aktuelan u današnjem društvu i njihova želja je da upoznaju sve žene današnjice sa rješenjima i da im dokažu da nisu same. Grupa je išla u mnoge institucije kao što su: UN-Women, MUP, ministarstvo obrazovanja i sigurna kuća.

U UN-Women su naučili mnogo o njihovom portfoliju zvanom “Ending violence against women”. U MUP-u su dobili informacija o godišnjim prijavama nasilja. Sa ministarstvom obrazovanja su konsultovali uvođenje časova samoodbrane i mjesečnog razgovora sa školskim psihologom.

Održali su edukacije u osnovnoj i srednjoj školi, podijelili letke po gradu Sarajevo, bili su na radiju “Kalman” i na televiziji “Hayat” će uskoro razgovarati o ovoj temi.

Njihovim istraživanjem su saznali da se veliki brojevi prijava nasilja godinama ne smanjuju. Saznali su da žene najčešće ostaju sa počiniocem zbog ekonomse situacije i njihove djece. Učenici smatraju da je prevencija najbolji način da se ovaj problem riješi.

Vjeruju da bi sa razgovorima sa školskim psihologom kroz njihovo osnovno i srednje obrazovanje stvorili prevenciju nasilja nad ženama u ovoj i u narednim generacijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79