Učenici škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika sa roditeljima stupili u štrajk

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika nije odgovarao na pozive

Učenici područne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, u utorak ujutro, u osam sati, su sa roditeljima, stupili u štrajk.

Razlog je, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio jedan od roditelja, Muharem Sinanović, jer su im u matičnim knjigama upisane ocjene iz predmeta “jezik bošnjačkog naroda” umjesto, kako im je prethodno rečeno, bosanskog jezika i književnosti.

“U knjižicama je napisan bosanski jezik, a u matičnim knjigama je prepravljeno. Razgovarali smo jučer (ponedjeljak) sa direktorom škole. On nam je rekao da je došao zahtjev iz Ministarstva prosvjete da se to prepravi”, kazao je Sinanović za RSE.

Mersad Mehmedović, predsjednik Skupštine opštine Zvornik za RSE je rekao kako su u ponedjeljak roditelji održali sastanak i sa načelnikom opštine, ali da ništa konkretno nije dogovoreno.

“Načelnik kaže da ne može pomoći, jer je naredba došla iz Ministarstva prosvjete, iz Banjaluke”, navodi Mehmedović, koji se u utorak pridružio roditeljima ispred škole.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Liplja kod Zvornika nije odgovarao na pozive Radija Slobodna Evropa.

Učenici i roditelji iz iste škole su u aprilu 2018. godine štrajkovali glađu ispred Gradske uprave Zvornik.

Obećano im je da će se u knjižice, a potom i matične knjige upisivati ocjene iz bosanskog jezika, nakon čega je štrajk prekinut.

Školu “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika pohađa 12 učenika. Svi su bošnjačke nacionalnosti. U Mjesnoj zajednici Liplje, koje je udaljeno oko sedam kilometara od Zvornika, živi oko 700 građana bošnjačke nacionalnosti.

Izučavanje bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj je već godinama predmet rasprave.

U Ministarstvu prosvjete Republike Srpske se pozivaju na Ustav RS, prema kojem je propisano da su službeni jezici u RS jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

Istovremeno, predstavnici vlasti iz reda bošnjačkog naroda u RS tvrde da Bošnjaci kao konstitutivni narod nisu ravnopravni u obrazovnom procesu, te da im se nameće rješenje da bosanski jezik zovu bošnjačkim.

Vrhovni sud Republike Srpske naložio je 5. decembra 2019. godine da se uvede nacionalna grupa predmeta i provodi nastava po bosanskom planu i programu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Kotor Varoši na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Presudom su poništene sve one sa nižih sudova, pa i ona od Okružnog suda Banja Luka u kojoj su odbijeni zahtjevi roditelja kao neosnovani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79