Učenici uplatili novac za ekskurziju, novac im ne vraćaju, na putovanje nikad nisu ni otišli

Novac koji su roditelji učenika srednjih škola u RS uplaćivali u ratama za ekskurzije, za koje je bio plan da budu organizovane u maju, ali nisu zbog pandemije, neće propasti, već će učenici uplaćeni novac moći iskoristiti u nekoliko varijanti. Đaci u ponudi imaju na primjer da za taj uplaćeni novac putuju kroz BiH, potvrdili su direktori obrazovnih ustanova i turističke agencije.

Naime, Grčka, Italija i Španija su destinacije koje je trebalo da posjete srednjoškolci iz RS, ali virus korona im je pomrsio planove.

Dunja Vujatović, maturantkinja Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Banjaluke, kazala je da je bio plan da u maju idu na ekskurziju u Italiju, ali da to nije realizovano.

“Rate smo uplaćivali od novembra prošle godine pa sve do marta ove godine, i ostalo nam je samo još dvije rate da uplatimo”, kazala je Vujatovićeva.

Dodaje da je ekskurzija trebalo da bude realizovana preko agencije “Star Travel” iz Banjaluke.

“Nedavno smo dobili neke vrste ugovora kako možemo da iskoristimo taj novac… Jedna od ponuda je da za taj novac možemo ići na ekskurziju u aprilu sljedeće godine, te su nam ponudili opciju da nam vrate novac, ali do 31. decembra 2021. godine, međutim iznos bi bio nešto umanjen, kao i opciju da za taj uplaćeni novac putujemo kroz BiH”, kaže ova učenica.

Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, kazala je da je agencija “Star Travel”, preko koje je planirano da učenici ove škole idu na ekskurziju u maju ove godine, ponudila nekoliko varijanti učenicima za novac koji su uplaćivali.

“Ako se do marta naredne godine ne odradi ekskurzija, odnosno ako ekskurzije ne bude realizovane, onda će novac biti vraćen učenicima, ili će to biti u nekom vidu vaučera”, kazala je Maleševićeva.

Kako kaže, nije upoznata da li će biti vraćen cijeli iznos koji su roditelji uplaćivali u ratama, ali sigurno je da agencije imaju pravo da smanje iznos za onaj dio koji su potrošili na rezervacije, pišu Nezavisne.

Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj i direktorica Ekonomske škole, kazala je da taj novac još nije vraćen učenicima, te da čekaju da im se neko od nadležnih povodom toga obrati.

Iz agencije “Star Travel”, preko koje je nekoliko škola iz Banjaluke trebalo da putuje na đačke ekskurzije, ističu da se ekskurzije nisu mogle realizovati u predviđenom terminu usljed vanjskih, vanrednih i nepredviđenih okolnosti nastalih poslije sklapanja ugovora, a koje niti jedna strana nije mogla spriječiti, otkloniti ili izbjeći, a to je, kako kažu, pandemija izazvana virusom korona.

“S obzirom na to da su ugovori o organizaciji ekskurzija potpisani sa školama, ugovorene strane su u procesu pronalaženja rješenja, a škole su u obavezi da sve informacije prenesu roditeljima”, kazali su iz agencije “Star Travel” za “Nezavisne” i dodali da je ono što je najvažnije – da će novac biti vraćen u skladu sa zakonom.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da je stručni tim škole, koji čini direktor i zaposleni iz reda nastavnika i stručnih saradnika škole, nosilac organizaciono-tehničkih poslova u vezi sa planiranjem, pripremanjem, organizovanjem i realizovanjem ekskurzije, kao i izleta i škole u prirodi.

“Direktor škole, na prijedlog komisije, vrši izbor ponuđača za izvođenje ekskurzije, izleta ili škole u prirodi, a potom škola s odabranim ponuđačem za izvođenje ekskurzije potpisuje ugovor”, kazali su iz nadležnog ministarstva.

Dodaju da roditelji s izabranim ponuđačem za izvođenje ekskurzija ili škole u prirodi potpisuju individualne ugovore kojima se definišu način i rokovi plaćanja troškova izleta ili škole u prirodi.

“Ugovor koji zaključuju direktor škole i ponuđač treba da sadrži odredbe zakona kojim se reguliše oblast zaštite potrošača i zakona kojim se reguliše oblast turizma”, dodali su iz resornog ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79