Učitelji ogorčeni stavom Vlade: Pandemija im služi kao izgovor za neizvršavanje obaveza

Podsjećaju kako su prekidom nastave 13. marta ove godine učitelji bili primorani nastavu izvoditi od kuće, o svom trošku, bez ikakve naknade od poslodavca

Sindikat učitelja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) oglasio se priopćenjem za javnost u kojem izražava svoju razočaranost i ogorčenost stavom Vlade HNK-a prema osnovnom obrazovanju te praksama koje se odvijaju uslijed pandemije koronavirusa koja, tvrde, nekima služi kao izgovor za neizvršavanje svojih obaveza.

Ističu kako nezadovoljstvo svake godine raste sve više, a razlozi su uz ostalo pravomoćne presude koje se sporo ili nikako ne isplaćuju te dodatni i prekovremeni rad u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Svjesni smo da pravomoćne presude ne prepoznaju instrument nagodbe i nenagodbe no nepravda i bezakonje se prelama uvijek po leđima učitelja. Oni koji potpišu nagodbu, čekaju i po pola godine na isplatu, a posebno su nezadovoljni učitelji koji nisu pristali na nagodbu s Vladom, jer dosad niti jednom učitelju nije isplaćen dug po presudi“, napominju iz Sindikata učitelja.

Podsjećaju kako su prekidom nastave 13. marta ove godine učitelji bili primorani nastavu izvoditi od kuće, o svom trošku, bez ikakve naknade od poslodavca.

“I tada je Vlada uštedjela značajne svote novca, dok su prosvjetari u sve težem socijalnom i materijalnom položaju, jer moraju uzimati kredite s visokim kamatama da osiguraju sebi sredstva za rad u redovnoj i nastavi na daljinu koja je svakako nezakonita. Novac po tužbama koji Vlada eventualno i isplati, otići će bankama na kamate po kreditima”, dodaje se u priopćenju Sindikata.

Iz Sindikata učitelja ističu kako su očekivali da će Vlada HNK-a kao i vlade drugih kantona, uzeti kredit po povoljnim uvjetima, te tako riješiti presude koje duguju po pet i više godina.

“Nažalost to se nije obistinilo, a Vlada je pokazala da ne uvažava naša prava i ne isplaćuje novac koji je ukraden od prosvjetara, a zakonito utužen”, poručuju iz Sindikata.

Još veći je apsurd, ističu, što se i dalje rade greške i štete učiteljima koje se opterećuje za dodatni i prekovremeni rad u vrijeme pandemije, za koji nisu plaćeni.

“Podjelom učenika u grupe, učitelji rade preko pedagoške norme, a to je utuživo te samo primorani ponovno pravdu tražiti sudskim putem te tako zaštitit svoja radnička prava”, napominju iz Sinikata.

Sindikat učitelja HNK-a, tvrde, je i dalje spreman na razgovor s predstavnicima Vlade, no stalno nailaze na zatvorena vrata i izostanak sluha za njihove potrebe i potrebe učenika.

Na kraju priopćenja Sindikat učitelja, kojeg potpisuje njegov predsjednik Slavko Lauš, moli sve one koji mogu ukazati na ovu nepravdu – Kantonalnu skupštinu, Kantonalno pravobraniteljstvo da izvrše pritisak na Vladu HNK-a da ispoštuje zakonske obaveze u korist svih prosvjetnih dijelatnika prenosi FOkus.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79