Učiteljica dobila otkaz jer je pozvala učenike da prisustvuju vjerskom obredu

Ovom događaju je prethodio još jedan postupak protiv učiteljice Višnjić, koja je početkom godine svojim učenicima zadala zadatak iz likovnog vaspitanja da crtaju trobojku

Učiteljica Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru Rada Višnjić, koja je početkom oktobra pozvala učenike da prisustvuju vjerskom obredu, dobila je otkaz. To je saopštila direktorica Osnovne škole Biljana Vukmanović.

„Tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, utvrđene su činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Rada Višnjić načinila težu povredu radne obaveze, pa joj se izriče mjera – prestanak radnog odnosa“, navodi se između ostalog u saopštenju direktorice škole ‘Jugoslavija’, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo učiteljica Rada Višnjić je preko viber grupe uputila učenicima V-2 odjeljenja poziv na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira. Na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici Hrama sv Jovana Vladimira, vidjela su se djeca koja su klečala i bez poštovanja mjera zaštite od širenja epidemije.

Čitav događaj je uznemirio javnost, a učiteljica Rada Višnjić je suspendovana i protiv nje je pokrenut postupak. Ovom događaju je prethodio još jedan postupak protiv učiteljice Višnjić, koja je početkom godine svojim učenicima zadala zadatak iz likovnog vaspitanja da crtaju trobojku.

Sliku učenika učiteljica Višnjić je objavila na svojoj fejsbuk stranici, početkom godine u jeku protestnih litija u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Tada je takođe učiteljici Višnjić izrečena mjera, a što je, prema posljednjem saopštenju direktorice Vukmanović uticalo da sada dobije otkaz.

„Na izricanje mjere (otkaz), takođe shodno zakonskim odredbama, uticalo je prethodno ponašanje zaposlene i prethodno izrečena mjera“, rečeno je u saopštenju.

U obrazloženju odluke o otkazu učiteljici Višnjić, direktorica škole Biljana Vukmanović je saopštila da zakon ne dozvoljava religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole.

„Obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem a nikako da se djeci, kao individuama, protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska. Svi mi, koji radimo u prosvjeti, osim što ih obrazujemo, imamo još jednu, mnogo važniju ulogu: da djecu zaštitimo od svake zloupotrebe“, navela je direktorica Vukmanović dodajući:

„Nemamo pravo da ih (djecu) zbunjujemo, ubjeđujemo, niti prilagođavamo našim uvjerenjima“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79